Kalmar Konstmuseum - Outside In

Detalj från Outside, Martin Gustavsson, 2022, diptyk, akryl på polyester, 200x600 cm 


I utställningen Outside In på Kalmar konstmuseum för Martin Gustavsson dialog med de historiskt verksamma konstnärerna Lotte Laserstein, Owe Zerge och James Barry.

Hur målar man en hemlighet? Och vem kan tyda den? Martin Gustavsson intresserar sig i sitt måleri för den lustfyllda blicken, varför vissa verk talar tydligare till honom än andra. En målning som inte nödvändigtvis uppfattas om homoerotisk kan med andra ögon fyllas av visuella nycklar – nycklar som pekar ut och skapar en plats som för de flesta andra betraktare förblir osynlig.  Är det en igenkännelse och en bekräftelse på att man finns som kännande individ? Verket börjar se dig och du som betraktare har blivit sedd.

Om utställningen: Outside In

I utställningen på Kalmar konstmuseum uppehåller sig Martin Gustavsson vid denna växelverkan mellan betraktare, verk och upphovsperson. Detta samspel skapar ett rum som, oavhängig tid eller fysisk plats, kan öppnas eller hållas stängt beroende på vem som ser och med vilken blick.

Martin Gustavsson visar sina egna målningar i samklang med tre historiskt verksamma konstnärer – Lotte Laserstein (1898–1993), Owe Zerge (1894–1983) och James Barry (1741–1806), som liksom han själv intresserade sig för kroppen och målade av kroppar som befann sig i deras närhet. 

Både Laserstein och Zerge levde i en brytningstid då livet för konstnärer förändrades i grunden. Att den homoerotiska blicken genom tiderna har särskilts och skambelagts – hur har det påverkat konsthistorien och de konstnärer som delat den blicken, eller utanförskapet?

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Kalmar Konstmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider



Adress/Hitta hit: Stadsparken 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-42 62 82
E-Post: info@kalmarkonstmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kalmar Konstmuseum