Kalmar Konstmuseum - Olivia Plender - Hag Nag Harpy Hen

Stillbild ur Hold Hold Fire, Olivia Plender, 2019


Kalmar konstmuseum är glada att presentera utställningen Hag Nag Harpy Hen med den brittiska konstnären Olivia Plender. Genomgående i hennes praktik är intresset för vem som gör anspråk på rätten att yttra sig i det offentliga. I hennes verk söker hon lyssna på de röster som vanligtvis inte hörs och reflektera kring problem i historieskrivningen. Utställartider, 28 oktober 2023 - 11 februari 2024.

Om utställningen: Hag Nag Harpy Hen

Utställningen Hag Nag Harpy Hen för samman arbeten från flera av Olivia Plenders senaste projekt relaterade till feministisk historia och hennes forskning om feministisk och queer hälsoaktivism. Flera verk fokuserar på hur olika samhällsgrupper har utvecklat alternativa system för att själva öka kunskapen om sina kroppar och hälsa för att motverka bristerna i ett vårdsystem där mannens kropp är norm. Genom olika medium lyfter Plender fram sambandet mellan ohälsa och strukturer av ojämlikhet. 

Relaterade Länkar

Fortsätt läsa↴

I akvarellserien Bringing Down the Flowers gestaltar Plender växter som historiskt använts av kvinnor av medicinska skäl som fänkål, persilja, johannesört och renfana. Titeln är en till synes oskyldigt klingande fras som i den engelsktalande världen troligtvis användes som en sorts kod för metoder att framkalla abort i tider då abort var olagligt. Idag är abortfrågan återigen aktuell, på flera håll i världen är aborträtten under attack med allt fler restriktiva abortlagar och förbud.

I Mastering the Voice, en ny ljudinstallation där vi hör en grupp kvinnor göra röstövningar, ifrågasätts medicinska föreställningar om den ”naturliga rösten”. Utgångspunkten är Plenders egen erfarenhet av att genomgå talterapi till följd av ett virus som skadade hennes stämband och gjorde att hon inte kunde tala på ett år. 

Utställningen visar också Hold Hold Fire, ett videoverk om kvinnors självförsvar. Vi ser en grupp kvinnor som försöker lära sig övervinna tabun kring kvinnlig aggression och ilska. I takt med att de repeterar rörelser och övar jiujitsukast iscensätter de ett arkivfotografi av The People’s Army – en självförsvarsgrupp som ingick i East London Federation of the Suffragettes i början på 1900-talet.

Om konstnären: Olivia Plender 

Olivia Plender är född 1977 i London och bor och arbetar i Stockholm. Hon har publicerat ett flertal artist’s books och serier och hennes teckningar, installationer, videor och performances har visats internationellt på museer, konsthallar och på biennaler. 

Bland separatutställningarna kan nämnas Maureen Paley, London (2022) och Amant Foundation, New York (2022) samt grupputställningarna The School of Creators, Centre Pompidou-Metz (2022); 59th October Salon, Belgradbiennalen (2022); Tevetrampolinen, Kalmar Konstmuseum, Kalmar (2022); och Bildmuseet, Umeå (2022); den 34:e São Paulo-biennalen (2021); Göteborgs Internationella Konstbiennal (2017); BAHAR, Off-Site Project för Sharjah Biennial 13, Istanbul (2017).

Tider: 28 oktober 2023 - 11 februari 2024


Adress/Hitta hit: Stadsparken 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-42 62 82
E-Post: info@kalmarkonstmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kalmar Konstmuseum