Kalmar Konstmuseum - Beatrice Alemagnas - Vi går till parken

Av: Beatrice Alemagnas, Bild beskuren


Kalmar konstmuseum bjuder in till en djupdykning i illustratören och konstnären Beatrice Alemagnas bildvärld med utgångspunkt i bilderboken Vi går till parken.


I parken kan vad som helst hända. Ibland händer så mycket att hela världen kantrar. Ibland händer ingenting alls. Det gör inget, vi vill bara gå dit.
 
Vi går till parken, text av Sara Stridsberg, 2021, (Mirando)


ALMApriset-nominerade Beatrice Alemagna (f.1973, Bologna, verksam i Paris) började under pandemin teckna lekplatser i Paris och utifrån det växte ett samtal om frihet och drömmar fram mellan henne och svenska författaren och dramatikern Sara Stridsberg. Samarbetet ledde till den uppmärksammade och mångfasetterade bilderboken Vi går till parken (2021), en poetisk berättelse om lek och vänskap som innehåller storslagna landskap, små myror och lockande klätterställningar. Runtomkring balanserar, klättrar, läser, väntar och vilar barn som uppfinner och upptäcker världen genom sin lek.

Om illustratören och konstnären: Beatrice Alemagna 

Beatrice Alemagna hade tidigt en dröm om att bli bildberättare och tecknade och målade konstant som barn. År 1996 vann hon en illustrationstävling vid Montreuil’s Salon du Livre de la presse jeunesse som kom att bli avgörande. Hon bestämde sig för att flytta till Paris och fullt ut ägna sig åt att skapa bilderböcker. Alemagna skriver oftast själv och hennes berättande kännetecknas av hennes känsla för rytm, komposition och växlingar mellan perspektiv, strukturer, ljus och mörker. Hennes bilderböcker är gjorda i en mängd tekniker och är idag översatta till många olika språk. Några av hennes mest uppmärksammade bilderböcker är Che cos’ è un bambino? [Vad är ett barn?] (2008), I cinque Malfatti [De fem skavankerna] (2014) och Les Chose qui s’en vont [Sånt som försvinner] (2019).

Om utställningen: Vi går till parken

I utställningen Vi går till parken, som även visats på Institut Suédois i Paris 2021 och Wanås Konst 2022, visas ett tjugotal av Alemagnas originalillustrationer till boken med samma namn. Spår från utställningsrummet kommer senare i sommar leda till museets sjösida där några av Alemagnas figurer tagit sig ut. Såsom trädgårdsfigurer befolkat parker och trädgårdar sedan 1600-talet tar Alemagnas illustrationer fysisk plats i Stadsparken och blir en aktiv del av sommarens skapande verksamhet Konstparken. I Konstparken kan barn i alla åldrar upptäcka Stadsparken genom leken, inspirerade av Alemagnas värld.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Kalmar Konstmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Stadsparken 392 33 Kalmar
Telefon: 0480-42 62 82
E-Post: info@kalmarkonstmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Kalmar Konstmuseum