Judiska Museet - Utställning - Judiska huvudsaker

Judiska huvudsaker. Foto Jean-Baptiste Beranger 


I vår 2023 vänder Judiska museet blicken uppåt, till det som finns ovanför oss. I den nya utställningen Judiska huvudsaker berättar Museet om traditionella huvudbonader som kippor, hättor och hattar, och undersöker hur de används idag. Konstnären och kippamakaren Ann Hult förnyar kippans form och färg. Dessutom har museet fått en ny huvudbonad – installationen Icke-vetandets moln av Bea Szenfeld – som svävar högt i den gamla synagogan.  

Om utställningen: Judiska huvudsaker – form, fashion & hantverk

I Judiska huvudsaker visar museet det judiska män och kvinnor har på huvudet. Både från ett historiskt perspektiv – det som ryms i Judiska museets samling i form av stiliga kippor, eleganta höga hattar och kantorsmössor – och det svensk-judiska kulturarv som idag växer fram.

Kipparabatt av Ann Hult Judiska huvudsaker Foto Jean-Baptiste Beranger

Kipparabatt av Ann Hult, Judiska huvudsaker. Foto Jean-Baptiste Beranger

Relaterade länkar

Läs mer

Konstnären Ann Hult har planterat en kipparabatt med vackra och rikt utsmyckade kippor mitt i utställningen. Historia och fashion galore trängs på det lilla utrymmet på den gamla kvinnoläktaren.

– I Judiska huvudsaker möter du allt ifrån traditionella kippor och hattar till dagens mode. Vi har fyllt kvinnoläktaren på museet med konst, konsthantverk, fotografier och kulturhistoriska föremål, säger museichef Christina Gamstorp.

Bea Szenfelds Icke-vetandets moln

Konstinstallationen Icke-vetandets moln svävar högt upp i museet, som inryms i Sveriges äldsta bevarade synagoga. Bea Szenfelds poetiska moln vävs samman med den ursprungliga predikstolen vars överbyggnad också pryds av ett moln. I installationen, som skapas för Judiska museet, undersöker Bea Szenfeld molnets symbolvärde med utgångspunkt i boken The Cloud of Unknowing från slutet av 1300-talet.   Adress/Hitta hit: Själagårdsgatan 19, Gamla stan
Telefon: 08-30 15 00
E-Post: info(at)judiskamuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa. Judiska Museet