Helsingborgs Museer - Ralph Nykvist

Foto: Ralph Nykvist. 


Med boken I Sverige skrev Ralph Nykvist in sig i den svenska fotohistorien som gatufotograf. Han har fångat ögonblicksbilder med en unik känsla sedan 1962. Ralph är välkänd på hemmaplan genom böcker, tidningar och utställningar men har också ställt ut sina fotografier i Turin, Amsterdam, Oslo och Köpenhamn. Nu donerar han hela sitt livsverk till Helsingborgs museers samlingar.

Om Ralph Nykvist

Ralph Nykvist är född 1944 i Landskrona. Med boken I Sverige, som innehåller Ralphs bilder tagna emellan 1964-76, skrev han in sig i den svenska fotohistorien som gatufotograf. Han hade tidigt fotografering som hobby. Sin bana som fotograf började han redan som 16 åring då han fick anställning som reproduktionsfotograf på en kliché- och reklamfirma. 

Ralphs fotokunskap har han fått genom att ständigt ha kameran till hands och att tillbringa mycket tid i mörkrummet. Genom arméns fotoskola i Kristianstad, där han gjorde värnplikt 1963-64, fick han vänner som öppnade världen för honom. Han besökte Paris, Prag och andra städer, men bara på semestern. Basen var fortfarande Landskrona, där han jobbade kvar på kliché- och reklamfirman tills han 1968 fick anställning som pressfotograf på en bildbyrå. Ralph hade även uppdrag vid sidan av som till exempel att fotografera till läroböcker. 1979 lämnade han bildbyrån och började frilansa. Genom sina uppdrag har han rest och tagit bilder i hela världen. Ett reportageuppdrag för tidningen ETC ledde fram till att Ralph gav ut sin andra bok 1991, tillsammans med Anders Petersen, Karnevalen i Venedig. Förutom sina fotografuppdrag har Ralph skrivit om fotografi i över trettio år i tidningen FOTO och intervjuat ett stort antal fotografer.

Att Ralph 2003 fick Claes Lewenhaupt-stipendiet för unga fotografer visar att han trots sin ålder har ett ständigt ungt sinne. Debuten skedde när Ralph, 21 år gammal, var en av deltagarna i en samlingsutställning i Stockholm 1966 för unga svenska fotografer. Därefter har han ställt ut i såväl Turin som Oslo, Amsterdam och Köpenhamn och på olika platser i Sverige som Fotografiska i Stockholm och Malmö konsthall.

En bildskatt

Ralph tar ögonblicksbilder på saker som händer när vi andra inte tittar. Det är vardagsbilder som är tagna både inom- och utomhus. Ralph närmar sig motiven med ödmjukhet och med en vaken blick för de där vardagliga detaljerna och ögonblicken som de flesta av oss missar. Hans bilder gör ofta att betraktaren får ett leende på läpparna, men bilderna kan också väcka känslor och leda till reflektion. Då det är ögonblicksbilder så finns det inte alltid tid att tänka på komposition och ljus utan urvalet har skett vid ljusbordet. Ralphs bilder är resultatet av ett fotografiskt hantverk med stora krav på känsla och timing.

– Genom att vi har fått hela Ralph Nykvists produktion kan vi få en överblick över allt hans material som är skapat under ett halvt sekel. Som del av en museisamling kan det tillgängliggöras för fler, samtidigt som det bevaras för framtida generationer. Nu kommer vi på Helsingborgs museer att jobba med ompackning och digitalisering av fotografierna och inom något år kommer också ett urval av hans bilder att visas i en större retrospektiv utställning på Dunkers kulturhus. Ralph med sin kamera är välkänd på Helsingborgs gator då han bott i staden i många år och det känns jätteroligt att Ralph valt att donera till oss. Man kan utan att tveka säga att samlingarna nu förgyllts med en bildskatt signerat en av Sveriges främsta gatufotografer, säger Helsingborgs museers avdelningschef Therese Kruse.


Källa: Helsingborgs Museer