Hasselblad Center - Utställning - Anders Petersen

© Anders Petersen


Anders Petersen är en av Sveriges viktigaste och internationellt mest uppmärksammade fotografer med stort inflytande på nordisk fotografi. Våren och sommaren 2024 visar Hasselblad Center i Göteborg en separatutställning med hans arbeten. Utställningen fokuserar på serien City Diary som visas för första gången i större omfattning. Det är en visuell dagbok från konstnärens resor runt om i världen under de senaste fem decennierna. Anders Petersen fyller 80 år i vår och utställningen är en hyllning till hans arbete och stora gärning inom svensk fotografi. Utställningen visas 10 februari 2024 - 15 september 2024.

Om utställningen: Anders Petersen - City Diary

Anders Petersens intresse för människor har varit närvarande i hela hans konstnärskap. De befinner sig ofta i samhällets marginaler, från det tidiga arbetet om personerna som befolkade baren Café Lehmitz i Hamburgs hamnkvarter från slutet av 1960-talet och trilogin om stängda institutioner i Sverige från 1980-talet, till dagens skildringar av människor i utkanterna av urbana miljöer. Centralt i hans arbeten är mötet med de porträtterade där tilliten till honom som fotograf är helt avgörande.

 Anders Petersen

© Anders Petersen

Relaterade länkar

Läs mer

Han beskriver sin metod som en övning i att våga vara tillräckligt svag – inte stark – och därmed mer öppen för närheten till en annan människa. De svartvita och intensiva fotografierna visar utsnitt ur livet med alla dess kontraster – det råa med det ömsinta. 

Många av fotografierna i utställningen fokuserar på närgångna skildringar av kroppen; naken hud, tatueringar, sår och fötter i stilettklackar, men även klassiska porträtt av personer med stark personlig utstrålning. Detta blandas med observationer av företeelser och detaljer i stadsrummet; bilar, stilleben, djur, barer och arkitektur. Människorna i Anders Petersens bilder ömsom festar, älskar, dansar; ömsom vilar och bara är.

Anders Petersen

Porträtt av Anders Petersen av Cecilia Sandblom / Hasselbladstiftelsen

Bildformatet är stort och många av de drygt 150 bilderna hänger tätt inpå varandra från golv till tak. Installationen ger ett överväldigande och till synes kaotiskt intryck. Men bildurvalet är noga övervägt för att skapa en visuell berättelse, där helheten är lika viktig som de enskilda fotografierna. 

För att skapa en kontrast och växling av tempo finns i mitten av utställningsrummet ett urval bilder i mindre format, inramade på klassiskt vis med passepartout. Presentationen är lugnare, vi får ta del av en bild i taget och det finns ett större fokus på komposition, porträtt och stämningsfulla betraktelser.
Adress/Hitta hit: Götaplatsen 412 56 Göteborg   

Telefon:
E-post:
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida


Källa: Hasselbladstiftelsen