Hallwylska museet - Klädd till middag

Foto: Hallwylska museets


Den 13 oktober öppnar utställningen Klädd till middag på Hallwylska museet. I höst och vinter ges chansen att se hur en middagsbjudning gick till i Hallwylska palatset. Utforska middagsklädsel från 1890 till 1930-talet, där kostymer, klänningar och tjänstefolkets högtidsdräkt ställs ut. Utställningen visas 13 oktober 2023 - 28 januari 2024.

Om utställningen: Klädd till middag 

Omkring sekelskiftet 1900 samlades överklassen i staden under vinterhalvåret efter att ha tillbringat sommarhalvåret på lantgods eller på resande fot. Vinterhalvåret ägnades då åt sällskapslivet. I det Hallwylska hushållet gavs tre representationsmiddagar om året, ofta i februari månad med någon dags mellanrum. Att anordna stora bjudningar var ett omfattande och kostsamt arbete som krävde mycket planering. Alla i hushållet hade en roll att fylla när en middagsbjudning förbereddes. 

I utställningen Klädd till middag kan man läsa mer om det omfattande förberedelserna och se exempel på middagsdräkter från 1890 till 1930-talet och tjänstefolkets högtidsdräkter.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Valet av klädsel var förknippat med etikett och outtalade regler. Männens klädsel skulle utstråla seriositet och rationalitet, vilket gav ett praktiskt och sobert mode i monokroma dova färgskalor. Under dagtid bars skjorta, en enklare väst och en jackett, eller bonjour, medan man till middag och fest bar smoking eller frack. Den kvinnliga modedräkten var än mer varierad över dygnets timmar. Under dagtid var plaggen höga i halsen med långa ärmar. kvällens dräkt var ofta utan ärmar och med dekolletage. Till middagar var dräkterna extravaganta, men de skulle inte vara fullt så iögonfallande som balklänningarna. 

Omkring sekelskiftet var kvällsdräkter hellånga och figurnära över livet. Under 20-talet blev kjollängden kortare och dräkterna hade större rörlighet med lösare siluetter. Dräkterna ur familjens von Hallwyls samling, samt tjänstefolkets högtidsdräkter går nu att se tillsammans med det pampigt dukade bordet i matsalen. Dukat för fest går att se till den 5 november.

Tider: 13 oktober 2023 - 28 januari 2024.


Adress/Hitta hit: Hamngatan 4 111 47 Stockholm
Telefon: 08-402 30 99
E-Post: bokning@hallwylskamuseet.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Hallwylska museet