Hallands Konstmuseum – Konst, kamratskap och doft av hav – Söndrum 1944-56

Axel Olson, Pärlemorkusten, 1946. ©Axel Olson/Bildupphovsrätt (2022) Foto: Hallands Konstmuseum


Nu öppnar Hallands Konstmuseum utställningen Konst, kamratskap och doft av hav - Söndrum 1944-56. Den visar upp verk från det som kom att kallas Söndrumskolonin - ett nätverk av kulturpersonligheter som fann inspiration och gemenskap i just Söndrum med omnejd under efterkrigstiden.

Söndrum utanför Halmstad lockar med vilda stenstränder och sitt speciella ljus över havet, men även naturens spår av stenbrotten och stenhuggarnas hårda verklighet. Under krigsåren var gränsen mot Europa stängd och konstnärerna Sven X:et Erixson och Stellan Mörner med familjer sökte sig under somrarna till Halland och dess natur. De förälskade sig i platsen, återvände årligen en lång tid framöver och perioden 1944-1956 existerade det som kom att kallas Söndrumskolonin. Ett nätverk av kulturpersonligheter som fann inspiration och gemenskap på en unik plats i en specifik tid. Var sommar fylldes av vänner och kollegor från hela Norden medan Halmstadgruppens övriga medlemmar redan fanns på plats. Konstverken, litteraturen och dokumenten som lämnats kvar till eftervärlden minner om somrar fyllda med konst, kamratskap och doft av hav.

- I Konst, kamratskap och doft av hav visar vi konstverk från många av tidens främsta svenska och nordiska konstnärer i en förändringstid efter kriget, säger museichef Magnus Jensner.


Halmstadgruppen hemma hos Mrner 1949_Stig Hartman_lowjpgHalmstadgruppen hemma hos Stellan Mörner 1949. Foto Stig Hartman. ©Stig Hartman/Tom Hartman Halmstadgruppen hemma hos Stellan Mörner 1949. Foto Stig Hartman. ©Stig Hartman/Tom Hartman


Den omfattande utställningen består av allt från konst och litteratur till fotografier och gästböcker. Flera verk är inlånade från bland annat Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Skissernas Museum, Norrköpings Konstmuseum och Mjellby Konstmuseum. Hallands Konstmuseum äger själva en stor konstskatt från den här eran som givetvis också tar plats på väggarna.

- Materialet som vi haft tillgång till i förarbetet adderar ny kunskap till vår nationella konsthistoria. Det bygger en bro mellan efterkrigstidens kulturliv i Stockholm och Halland, säger Annelie Tuveros som är utställningens curator och intendent på Hallands Konstmuseum.

Konst, kamratskap och doft av hav pågår till 9 april nästa år och kommer åtföljas av aktiviteter som bokcirklar, målarworkshop, föreläsningsserier och specialvisningar där deltagarna kan kombinera ett besök i utställningen med mat och bubblande dryck. Under hösten släpps en bok om Söndrumskolonin och för den som vill ta sig fram i konstnärernas spår på egen hand kommer snart en karta.

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Tollsgatan 2, 302 32 Halmstad
Telefon: 035-16 23 00
E-Post: kansli@hallandskonstmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Hallands Konstmuseum