Gustavsbergs Porslinsmuseum - Utställning - Badrum för alla

Av: © Villeroy & Boch Gustavsberg AB


Utställningen Badrum för alla! handlar om badrummets historia och resan från ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla. Den följer utvecklingen under 1900-talet, hur industridesignen växte fram och produktionen av sanitetsporslin startade i Gustavsberg. Utställningen ger inblickar i designprocessens steg från idé till verklighet, där ergonomi och materialkunskap är viktiga komponenter. Utställningen visas 26 september- 3 juni 2024.

Om utställning: Badrum för alla

Idag är badrummet mer än en självklarhet i hemmet. Det är ett rum för skönhetsvård, hygien, välmående och inte sällan en statusmarkör i valet av material och inredning. Det är också platsen för egen tid i hemmet, bakom låst dörr. Men det var först på 1950-talet som badrum blev standard i de svenska hemmen. Innan dess var Sverige relativt smutsigt och underutvecklat när det kom till rumslösningar för sanitet och hygien, långt ifrån skandinaviskt ljust, rent och fräscht. Så hur gick vi från ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla?

Arbete i Gustavsbergs porslinsfabrik  Villeroy  Boch Gustavsberg AB

Arbete i Gustavsbergs porslinsfabrik. © Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Relaterade länkar

Läs mer

I utställningen lyfts badrummets historia fram genom föremål från Gustavsbergssamlingen och inlånade objekt och det går att följa 1900-talets utveckling och industridesignens framväxt i en av Nordens främsta porslinsfabriker. Porslin har tillverkats på platsen sedan 1825, efter engelskt manér. När Kooperativa Förbundet köpte Gustavsbergs porslinsfabrik 1937 inleddes en modernisering av fabriken. 

Utöver hushållsporslin och konstgods påbörjades produktion av sanitetsporslin. Tio år senare blev formpressade plåtbadkar resultatet av ett unikt samarbete med den amerikanska bilindustrin, och föremål i formgjuten plast tar också plats i produktion.

Utställningen ger inblickar i designprocessens steg från idé till verklighet, där ergonomi och materialkunskap är viktiga komponenter. Genom dåtidens produktreklam, ofta med en humoristisk tvist, presenteras också nyheter och trender, i både blått, brunt, orange och vitt.
Adress/Hitta hit: Odelbergs väg 5 B, 134 40 Gustavsberg
Telefon: 08–519 543 00
E-Post: info(at)gustavsbergsporslinsmuseum.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan


Källa: Gustavsbergs Porslinsmuseum