Göteborgs Stadsmuseum - Augusta Lundin – Sveriges första modehus.
Göteborgs stadsmuseum, Augusta Lundin, aftonklänning 1913, 2020. Foto© Kristin Lidell.
Äntligen kommer efterlängtade succéutställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus till Göteborg. Efter att ha visats för fulla hus på Thielska galleriet i Stockholm och på Malmö museer flyttar den in i Stadsmuseets eleganta Wilsonflygel, där Göteborgs garderob tidigare stod. I Göteborg får publiken möta ännu fler plagg ur Stadsmuseets samlingar, nya fördjupande texter – och ett helt rum tillägnat grevinnan Blanche Bonde, Göteborgs egna fashionista, som ägde ett stort antal klänningar signerade Augusta Lundin.
– Augusta Lundin förde in franskt mode i Sverige och är än idag oöverträffad när det kommer till haute couture, säger Anna Bergman Jurell, scenograf och kostymtecknare, som curerat utställningen tillsammans med modejournalisten och författaren Lotta Lewenhaupt.
Augusta Lundin (1840–1919) anses vara den allra första couture-sömmerskan i Sverige och öppnade 1867 sin ateljé. Hennes modekreationer följde det parisiska modets strömningar och bars av personer från såväl kungahuset som kulturvärlden. Utställningen visar upp mer än 50 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett flertal kreationer från Blanche Bondes garderob. Uppbyggda scenografier ger en ingång både till sömmerskornas lokaler och de eleganta kundernas salonger.
Benvitt dräktliv bakifrån, med garneringar i orange, Augusta Lundin, 1890-tal. Foto Ewa-Marie Rundquist
Bakom utställningen står kuratorerna Anna Bergman Jurell, scenograf och kostymtecknare och Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare. I samband med utställningen har de även tagit fram boken Augusta Lundin. Haute couture på svenska (Appell förlag 2020). Den är rikt illustrerad både med historiska bilder och nytagna fotografier – och är den enda boken som finns om Augusta Lundins liv. Utställningen är producerad gemensamt av Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum.
– Det är en efterlängtad och exklusiv utställning, där mycket har adderats för Göteborgspubliken. Efter vår älskade modeutställning Göteborgs garderob är det roligt att åter få bjuda publiken på historiskt mode och lyfta fram ännu fler plagg ur våra samlingar. Augusta Lundin som modeskapare är också högst intressant ur ett kulturhistoriskt perspektiv, som pionjär för tidigt kvinnligt entreprenörsskap, säger museichef Carina Sjöholm.
Kompletterande information 2023 - 01 - 11
I vår uppdateras den pågående succéutställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus med flera samtida kreationer, då en ung designer och en skräddare omtolkat Augusta Lundin för 2020-talet.
I Stadsmuseets utställning om modepionjären Augusta Lundin visas drygt 50 enastående plagg från hennes ateljé från 1880- till 1930-tal. I januari adderar nyutexaminerade designern Alice Svensson Brostedt (Beckmans Designhögskola) och skräddaren och teaterkostymören Matilda Wesslén (Tillskärarakademien i Göteborg) flera nysydda klädesplagg till utställningen.
– Våra nytillkomna bonusbidrag imponerar i design och hantverksskicklighet. De visar också att modehuset Augusta Lundin är relevant än idag och av intresse för unga designers, säger modejournalisten och författaren Lotta Lewenhaupt, som curerat utställningen tillsammans med scenografen och kostymtecknaren Anna Bergman Jurell.
Nutida haute couture och historiskt hantverk
Utifrån en uppgift på Beckmans designhögskola har Alice Svensson Brostedt sytt och designat en kollektion om tre plagg, som uppdaterar och moderniserar Augusta Lundins stilideal för 2020-talet.
– I min tolkning av varumärket Augusta Lundin har jag utgått från begreppet duktig flicka, som går tillbaka till 1800-talets fina flicka. Från Augusta Lundins plagg har jag plockat ut detaljer, siluetter, skärningar och hantverk. Jag har skapat bärbara, lyxiga och vardagliga plagg för den ”starka kvinnan”, säger Alice Svensson Brostedt.
Matilda Wesslén har på Tillskärarakademin i Göteborg skapat en replika av en klänning från 1905, väl trogen den intrikata franska sömnadsteknik som utövades under Augusta Lundins tid.
– Den tog mig över 100 timmar att tillverka, i sömnad och konstruktion. Det mest tidskrävande och utmanande var att sy alla detaljer som stråveck, band och rynkningar. Den här klänningen tillverkade jag i min lilla lägenhet på 33 kvadrat under pandemin, säger Matilda Wesslén.
Originalklänningen av Augusta Lundin, som Matilda Wesslén har utgått ifrån, finns i Stadsmuseets samling och kommer också att adderas till utställningen den 25 januari.
Relaterade länkar
- Föreläsning: Hommage à Augusta Lundin
- Utställning: Augusta Lundin – Sveriges första modehus
- Läs mer om Augusta Lundin
- Läs mer om Blanche Bondes garderob
- Läs mer om Augusta Lundins eminenta kundkrets
- Läs mer om boken "Haute Couture på svenska" av Lotta Lewenhaupt och Anna Bergman Jurell
- Fler utställningar från Göteborgs Stadsmuseum
Övrig Information
Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider, boktillgång och öppettider
Adress/Hitta hit: Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg
Telefon: +46313683600
E-Post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan
Källa: Göteborgs Stadsmuseum