Göteborgs Naturhistoriska Museum – Med öga på naturen – fåglar, fossiler och fotografier

Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum/Västarvet


Den 8 juli 2023 öppnar jubileumsutställning, Med öga på naturen – fåglar, fossiler och fotografier, som belyser naturvetenskapens betydelse ur ett historiskt perspektiv fram till dagens samhälle. Utställningen har tagits fram i samarbete med Hasselbladstiftelsen, och även det har en naturlig förklaring.

– Victor Hasselblad själv hade en stor passion för natur och naturfotografi, särskilt fåglar, vilket blev en drivkraft i utvecklingen av Hasselbladskameran, berättar Renée Göthberg, programansvarig.

Om utställningen: Med öga på naturen – fåglar, fossiler och fotografier

Hasselbladstiftelsen har djupdykt i museets fotoarkiv och även nya verk har producerats specifikt för utställningen. I fotografierna får besökarna möta allt från den lilla insekten med demonstrativt utbredda vingar till en klumpfisk hittad utanför Västkusten och geologiska formationer av gnejs och kisel.

Utställningen tar med dig på en resa genom tiden, ut i naturen och in i Göteborgs naturhistoriska museums innehållsrika bildarkiv. Sedan mitten av 1800-talet har fotografi varit ett viktigt redskap i mötet med naturen, både för den naturvetenskapliga forskningen och för amatören som passionerat undersöker växter, djur och geologi. I utställningens bilder möter vi bland annat den lilla strandgråsuggan, en jätteklumpfisk funnen utanför västkusten och geologiska formationer av gnejs och kisel.

– Det har varit inspirerande att botanisera i Göteborgs naturhistoriska museums fantastiska arkiv. I Med öga på naturen har vi satt samman ett stort urval av historiska fotografier i dialog med verk av samtida konstnärer. Vi hoppas att utställningen kan väcka nyfikenhet hos besökaren och ge nya perspektiv på de möjligheter som fotografi har inom naturvetenskap och naturvård, säger Stefan Jensen och Louise Wolthers, kuratorer på Hasselbladstiftelsen.
Tider: 8 juli 2023 - 8 januari 2024

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Museivägen 10, 413 11 Göteborg
Telefon: +46104414401
E-Post: gnm@vgregion.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Göteborgs Naturhistoriska Museum, Hasselbladstiftelsen