Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs Konstmuseum. Foto: Carl Ander
Adress/Hitta hit: Götaplatsen 6, 412 56 Göteborg  
Telefon:  +46313683500
E-post: info.konstmuseum
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Göteborgs konstmuseum har en av norra Europas främsta konstsamlingar, utställningar. Här samsas verk av mästare som Rembrandt, Picasso och van Gogh med samtida konstnärer som Charlotte Gyllenhammar, Klara Kristalova och Cajsa von Zeipel. Göteborgs konstmuseum har en samling av internationell klass som omfattar konst från 1400-tal till nutid, företrädesvis från Europa och USA. Samlingen omfattar omkring 70 000 verk och museet har ca 250 000 besökare årligen.

Pablo Picassos Akrobatfamilj är tillbaka på Göteborgs konstmuseum efter att ha setts av nära en miljon besökare i Paris och Basel. För att uppmärksamma att verket är tillbaka på Göteborgs konstmuseum visas Akrobatfamilj nu i en ny presentation som redogör för den spännande berättelsen om verkets historia och museets viktiga arbete med att bevara kulturarvet för framtida generationer. Utställning pågår till våren 2021

Förutom samlingen erbjuder museet utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar, workshops och visningar.

På översta våningsplanet finns Fürstenbergska galleriet som ursprungligen var en privat samling men som senare tillföll museet. Här hänger målningar av konstnärer som Edvard Munch, Ernst Josephson, Carl Larsson, PS Krøyer och Anders Zorn.

Göteborgs museum bildades 1861. Genom gåvor av bl a Pontus och Göthilda Fürstenberg hade man snart vuxit ur sina lokaler och tanken på ett nytt konstmuseum väcktes. 1916 utlystes en tävling om utformningen av Götaplatsen. Här skulle en stadsteater, ett konserthus, ett konstmuseum och en konsthall byggas. 1925 invigdes byggnaden som konstmuseum vid Götaplatsen. På 60-talet utvidgades museet med ett ljust nybygge anpassat till den gamla byggnaden.

I januari 1996 fick museet ny entréhall och tillbyggnad som rymmer Hasselblad Center, museibutik samt en restaurang. Konstnären Pål Svenssons grindar i järn och brons pryder den nya entrén som genom den nya tillbyggnaden flyttats närmare ner mot Götaplatsen och blivit mer tillgänglig.

Göteborgs konstmuseum har tre stjärnor i Michelins Green Guide. Museet har restaurang, kafè och en välsorterad museibutik.

Digitala Kanaler Här hittar du direktlänkar till museernas digitala sidor. Här kan du bland annat hitta digitala utställningspresentationer, fördjupningsartiklar, podcast, filmer och mycket mer: Göteborgs konstmuseum: https://goteborgskonstmuseum.se/besok-museet/digiseum/

Relaterade länkar

Fler utställningar från Göteborgs Konstmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderKälla: Göteborgs Konstmuseum