Göteborgs Konsthall - Utställning - Zheng Bo

Drawing Life, Zheng Bo, 2020,  Av: Zheng Bo


Göteborgs Konsthall presenterar utställningen Långsamhetens vällust, Skandinaviens första soloutställning med den internationellt uppmärksammade konstnären Zheng Bo. Genom dans, film, teckning och ett nyproducerat verk i mossa bjuds publiken in att ompröva invanda föreställningar om naturen och människan. Utställningen öppnar 9 december på konsthallen och pågår till 14 april 2024. 

Om utställningen: Långsamhetens vällust   

– Om vi verkligen vill gå in i en framtid där människan inte är världens centrum, måste vi behandla andra former av liv och materialitet med full respekt – biologiskt, intellektuellt och politiskt, säger Zheng Bo.

Utställningen Långsamhetens vällust utforskar viktiga utmaningar i vår gemensamma tillvaro och flätar samman frågor om klimat, tid, uthållighet och konst. Zheng Bo verkar inom ett posthumanistiskt fält med fokus på mer-än-mänskliga relationer relationer där växtlighet och människa betraktas som jämlikar.

Relaterade länkar

Läs mer

Inför utställningen har konsthallen och Zheng Bo samarbetat med Göteborgs botaniska trädgård. Under sommaren genomfördes gemensamma vandringar i Änggårdsbergen där Zheng formulerade idén till ett nytt verk bestående av olika sorters mossor. Verket, en matta av mossa, knyter an både till den svenska naturen och till svensk textilhistoria och då särskilt Märta Måås-Fjetterströms betydelsefulla textilverk Hästhagen (1923) som inspirerat till mossbädden.

I utställningen visas även dansprojektet Le Sacre du printemps (Tandvärkstallen), som filmats i skogarna i Dalarna och som visades på den 59:e Venedigbiennalen, samt dansfilmen Samur, som filmats i Mleiha-öknen. I en presentation av ett femtiotal blyertsteckningar knyter Zheng också an till en lång botanisk historia.

- Vi är så glada över den unika möjligheten att presentera Zheng Bos verk för en skandinavisk publik. Vi vill med utställningen uppmärksamma ett viktigt konstnärskap som förenar liv med konst, och som grundar sig i en ekologisk aktivism och visar ett radikalt annorlunda sätt att förhålla sig till naturen. Här kommer ett helt nytt verk av mossa ta form, ett verk som faktiskt fortplantar sig, lever och andas, säger Liv Stoltz, intendent på Göteborgs Konsthall.

Utställningen öppnas den 9 december med en dansperformance av gruppen DACE (Dans Konst Kritisk Ekologi) som består av Rebecca Chentinell och Rickard Borgström. Varje lördag under hela utställningen kommer en dansare att finnas på plats på konsthallen i rollen som ”Trädgårdsmästare” för att ta hand om mossan och publiken.

Om konstnären: Zheng Bo

Zheng Bo är född och uppvuxen i Peking och nu bosatt på ön Lantau i Hong Kong. Han verkar inom ett posthumanistiskt fält som tar hänsyn till ”mer än människan” och erkänner och respekterar ett inbördes samband mellan alla livsformer. Zheng har ställt ut på Venedigbiennalen (2022), Gropius Bau, Berlin (2021), Sydneybiennalen (2022), Liverpoolbiennalen (2021), Yokohamatriennalen (2020) och Manifesta (2018). Hans verk finns representerade i flera samlingar som Power Station of Art (Shanghai), Singapore Art Museum och Hammer Museum (Los Angeles). Zheng forskar och undervisar vid City University of Hong Kong, där han utforskar konst och ekologi.

Tider: 9 december 2023 – 14 april 2024 på Göteborgs Konsthall.


Adress/Hitta hit: Götaplatsen 7, 412 56 Göteborg
Telefon: + 46 31 368 34 61
E-Post: goteborgs.konsthall(at)kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida


Källa: Göteborgs Konsthall