Göteborgs Konsthall - Małgorzata Mirga Tas - Suno Mange Dzalas / Jag har en dröm

Margolzata Mirga-Tas, Daj he ćhaworo (2022) 


I textila verk, installationer, målningar och skulpturer utmanar Małgorzata Mirga-Tas antiziganistiska stereotyper. Våren 2023 presenterar Göteborgs Konsthall soloutställningen Suno Mange Dzalas / Jag har en dröm med den internationellt uppmärksammade polsk-romska konstnären.

Mirga-Tas är särskilt uppmärksammad för sina storskaliga textila verk, sydda av kläder från vänner och familj. Hon skapar färgstarka bildberättelser som integrerar konsthistoriska referenser, personliga betraktelser, romsk aktivism och historiska symboler som ingjuter stolthet och kraft i den romska identiteten, historien och gemenskapen. I flera verk skildrar hon romska kvinnors liv och vardag med stor detaljrikedom och ömhet för att lyfta kvinnans viktiga roll inom både den offentliga och privata sfären.

Om utställningen: Suno Mange Dzalas / Jag har en dröm

I utställningen presenteras en serie nya textila verk som gestaltar ögonblicksbilder ur den svensk-romska historien. Verken blandar vardagscener med porträtt av starka svensk-romska kvinnliga aktivister som Singoalla Millon, Diana Nyman och Rosa och Katarina Taikon som drivit kampen för romska rättigheter och jämlikhetsfrågor i Sverige. Här skapas en dialog som knyter samman den romska kampen över nationsgränser i syfte att lyfta, synliggöra och ena ett folk som i århundraden levt ett splittrat och kringvandrande liv i Europa.

Drömmen om ett samhälle fritt från diskriminering
Utställningen Suno Mange Dzalas som betyder Jag har en dröm på romani, anspelar på Martin Luther Kings berömda tal från 1962. Titeln är en kraftfull kommentar till de drömmar och förhoppningar som rymmer vardagslivets kärlek, vänskap och den viktiga relationen till varandra, såväl som den politiska kampen och drömmen om ett samhälle fritt från förtryckande strukturer, diskriminering och ojämlikhet.

2011 skapade Mirga-Tas det första polska offentliga minnesmonumentet över förintelsen av romer under andra världskriget där närmare en halv miljon romer dödades av nazisterna. Några år senare vandaliserades monumentet av okända gärningsmän och Mirga-Tas lät de trasiga delarna av skulpturen utgöra grunden för nya verk som skildrar det rasistiska våldets mekanismer.

Detta verk finns med i utställningen på Göteborgs Konsthall tillsammans med textila verk och målningar som skildrar romskt familjeliv och nio storskaliga nya verk som tar sin utgångspunkt i den svensk-romska historien och erfarenheten.

– Vi är otroligt stolta över att presentera Małgorzata Mirga-Tas fantastiska konstnärskap på Göteborgs Konsthall. Hennes storslagna och färgsprakande verk, som nu för första gången visas i Skandinavien och Sverige, spänner över både det personliga och politiska. Det är ett viktigt bidrag till att synliggöra romers erfarenheter idag, inte minst en ofta osynliggjord kvinnohistoria. Särskilt glada är vi över att presentera helt nya verk där hon riktar blicken mot Sverige. I den här processen har vi samarbetat med flera viktiga aktörer i Göteborg såsom Ingrid Schiöler som arbetat för romers rättigheter i över 40 år, Romano Center i Väst och förskolan Romano Ilo för att nämna några. De har alla varit otroligt generösa med sin tid och kunskap. Att kliva in i Mirga-Tas konstnärliga universum och ta del av alla de relationer som formas i skapandet av hennes verk, har stärkt mig i tron på den kollektiva kraften och konstens förmåga att förändra världen, säger Stina Edblom, konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall.

Om Małgorzata Mirga-Tas

Małgorzata Mirga-Tas, född 1978 i Polen, är en polsk-romsk konstnär, pedagog och aktivist. Mirga-Tas tog examen från fakulteten för skulptur vid Konstakademin i Krakow (2004). Sedan 2011 har hon organiserat det internationella konstnärliga residensprogrammet Jaw Dikh! i Czarna Góra för utbyte mellan romska och icke-romska konstnärer.

Som första romska konstnär representerade Mirga-Tas Polen med den hyllade utställningen Re-enchanting the World på årets Venedigbiennal. Hennes verk har bland annat visats på den 11:e Berlinbiennalen (2020), Moravian Gallery i Brno (2017), Center of Polish Sculpture i Orońsko (2020), Museum of Modern Art i Warszawa (2020), på Art Encounters-biennalen i Timişoara (2019) och Rautenstrauch-Joest-Museum – Kulturen der Welt i Köln.

2020 tog Mirga-Tas emot priset Politykas Passport för bästa konstnär från Polen. Hon har även tilldelats Maria Anto och Elsa von Freytag-Loringhoven konstpris (2021) som går till en ung konstnär som verkar för att motverkar utanförskap, diskriminering och främlingsfientlighet.

Curatorer 

Stina Edblom, konstnärlig ledare och Liv Stoltz, intendent för utställningar, Göteborgs Konsthall.

Utställningen presenteras i samarbete med Polska Institutet i Stockholm.

Relaterade länkar

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Götaplatsen 7, 412 56 Göteborg
Telefon: + 46 31 368 34 61
E-Post: goteborgs.konsthall(at)kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsida


Källa: Göteborgs Konsthall