Etnografiska Museet - ¡Viva México! 

Av: Frederik Trovatten


I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats, mötts och omformats under tusentals år. Lördag 17 juni öppnar Etnografiska museet i Stockholm utställningen ¡Viva México! som vill bredda bilden av Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner. Det blir ett färgsprakande möte mellan liv och död i en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor.

Mexikos historia präglas av både föränderlighet och motståndskraft. Den handlar om världar som skapas och går under, stora kulturer som blomstrar, ett område som erövras och ett land som efter lång kamp blir självständigt. Berättelser om livet och döden följer oss genom utställningen och fångar några ögonblick i Mexikos historia.

- Mexikos historia är fylld av konflikter och tragedi men också motståndskraft och humor. Den handlar om mörker och morgondag, om liv och död, säger projektledare Mattias Kästel. Vår bild av Mexiko är ofta fylld av klichéer och förenklingar – vi vill vi ge besökaren en fördjupad bild av en rik kultur med mångfald och spännande traditioner.

Den nära relationen mellan liv och död är ett centralt tema i det mexikanska kulturarvet. I flera år har firandet av högtiden Día de muertos (De dödas dag) anordnats på Etnografiska museet tillsammans med Mexikanska föreningen i Stockholm och intresset för dessa frågor är stort hos besökare i alla åldrar.

Utställningen riktar sig till flera generationer och erbjuder barnen ett speciellt spår att följa – genom tassavtrycken från den mytomspunna nakenhunden Xolo. Med ett välkomnande tilltal och föremål ur samlingarna, hoppas Etnografiska museet kunna skapa möten mellan människor i olika åldrar och med skilda erfarenheter. All text finns även på spanska och engelska.

Utställningen visas till och med 30 april på Världskulturmuseet i Göteborg, där den har fått fin kritik från både press och besökare.

¡Viva México! öppnar lördag 17 juni 2023 och visas på Etnografiska museet i Stockholm till januari 2025. Kopplat till utställningen kommer ett rikt programutbud och skolprogram att erbjudas.

Relaterade länkar

Fler utställningar från Etnografiska Museet

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Djurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm
Telefon: 010-456 12 00
E-Post: info@etnografiskamuseet.se
Till Hemsida
Öppettider: Se hemsidan
Källa: Etnografiska Museet