Eksjö Museum - utställningar - Emma AdBåge

Foto: Emma Adbåge


Ett nytt år står för dörren och Eksjö museum vill flagga lite extra för årets två stora utställningar i konsthallarna. I utställningen Hudnära visas broderade och tatuerade bilder av Maja Stjärna och Lotte Thorød Larsen. Emma AdBåges utställning riktar sig framför allt till barnfamiljer.

Om utställningen: Sår, gropar, skisser, träd - Emma Adbåge

Emma AdBåge är en av de mest uppmärksammade bilderbokskonstnärerna i den unga generationen av tecknare. Hon arbetar både med egna bilderböcker och illustrationer till andra. 2018 belönades hon med Augustpriset för Gropen, en bok som hon både skrivit och illustrerat.

I utställningen på Eksjö museum visas originalillustrationer och skisser. Här finns plats för lek och egna upptäckter i miljöer som triggar fantasin.

Relaterade LänkarTider: 4 maj 2024 - 8 september 2024Om utställningen: Hudnära - Broderade och tatuerade bilder

Maja Stjärna (f.1993) är textilkonstnär med fokus på handbroderi. Hennes verk tar sin utgångs-
punkt i det självupplevda och sträcker sig ut mot större samhälleliga fenomen. Kroppen är ett återkommande tema, press och förväntningar som ligger på den kvinnliga kroppen och hur den pressen kan skapa lager av distans till den egna kroppen. 

Blommor och växter förekommer ofta som motiv och blir ett sätt att förmedla det som inte kan beskrivas med ord.


Lotte Thorød Larsen (f.1989) är tatuerare och illustratör som blandar klassiska tatueringsmotiv
med detaljerade teckningar i svartvitt. Hennes verk har sin utgångspunkt i det fantasifulla, äventyrliga och finurliga. Djur och fabelväsen återkommer, och ett genomgående tema är det naturliga och övernaturliga, inramat i skir flora från nordisk natur.

I utställningen lyfts kopplingar mellan de två hantverken broderi och tatuerande fram. Båda är en
form av bildskapande, där motivet tecknas med nålen som verktyg. Båda har använts för att smycka kroppen, för skönhets skull, som en hyllning till någon, eller för att minnas och för att berätta en historia.

Relaterade Länkar


Tider: 18 maj 2024 - 15 september 2024
Adress/Hitta hit: Österlånggatan 31, 575 80 Eksjö
Telefon: 0381-361 60
E-Post: museum@eksjo.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Eksjö museum