Eksjö museum

Foto: Eksjö museum
Adress/Hitta hit: Österlånggatan 31, 575 80 Eksjö
Telefon: 0381-361 60
E-Post: museum@eksjo.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Eksjö museum ligger mitt i den unika trästaden. Här visas tre basutställningar. I konsthallarna visas samtidskonst och andra utställningar över aktuella ämnen. 

På Museigården finns en trädgård med kulturhistoriska och lokala växtsorter. Rabatterna är samlade kring olika teman med växter för pollinatörer och växtfärgning, kryddörter och läkeväxter. Sommartid är Museigården en omtyckt mötesplats för konserter, skapande verkstäder, konst och hantverk. 

Grupper är välkomna att boka en visning av museets utställningar, stadsvandringar och upplevelsevandringar. På Eksjö museum bokar du också besök vid Aschanska gården, ett unikt bevarat borgarhem från förra sekelskiftet. 

Helgen andra advent går Eksjö Julmarknad av stapeln. Julmarknaden utspelar sig i Gamla stan med sina vackra miljöer samt inomhus på Eksjö museum, Krusagården och Fornminnesgården. Tonvikten ligger på genuint hantverk i en gammaldags miljö.

Basutställningar

Eksjö genom seklerna. Här presenteras händelser och människor som format stadens liv och själ under 600 år. Upplev en marknad på Stora torget och möt borgmästare Munthe som fått en visa uppkallad efter sig! Huskatten berättar om sina äventyr genom historien på flera platser i utställningen. 

Albert Engström. Albert Engström (1869-1940) växte upp i Hult utanför Eksjö och är en av våra mest folkkära konstnärer. I utställningen visas knivskarpa karikatyrer, teckningar och texter som flödar av humor. Följ med Albert på en resa i en tid av stora samhällsförändringar och upplev den tidens syn på brännande ämnen, om överheten, alkoholen, ras, könsroller, landskapskaraktärer med mera. 

Smålands militärhistoriska museum. Småland hör till landets mest krigsdrabbade landskap. Om detta vittnar de många soldattorpen från indelningsverkets dagar. Filmen om Jon Stålhammar och Sofia Drake berättar om livet i krigets närhet. I utställningens avslutande delar presenteras våra dagars minröjare och ingenjörtrupper, med nya fredsbevarande uppgifter.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Eksjö MuseumKälla: Eksjö museum