Dunkers Kulturhus - Utställning - Julia Lindemalm

Foto: Julia Lindemalm


Konstnären och fotografen Julia Lindemalm utforskar djur och mänsklighet i De andra. Det här är den första utställningen som tar ett helhetsgrepp om Julias konstnärskap. Med fotografi och film reflekterar hon över människans förhållande till naturen och de vilda varelserna som delar planeten. De andra visas på Dunkers kulturhus i Helsingborg mellan 10 februari 2024 –27 oktober 2024.

- Det här är en utställning där man rörs till tårar och andra gånger skrattar eller fylls av djup empati, säger Axel Swanstein, utställningsproducent på Dunkers kulturhus. 

Om utställningen:  De andra – Julia Lindemalm

Julia Lindemalms bildvärld utforskar människans försök att kontrollera det vilda och belyser konsekvenserna detta har både för djur och människor. Genom sina möten med djur, från djurparker i Europa till tigerägare i USA och svenska katter, riktar Lindemalm blicken mot det komplexa samspelet mellan människa och natur. Axel Swanstein, utställningsproducent på Dunkers kulturhus, berättar:

- Innehållet i utställningen är dynamiskt, med en konstnär som både generöst bjuder in och samtidigt har en tydlig vision och kompass. Vi rör oss i en bildvärld präglad av skarp iakttagelseförmåga och värme, trots att ämnena som behandlas är allvarliga.

Relaterade länkar:

Läs mer

I utställningens andra del finns Lindemalms senaste verk, Schwein. Besökaren får trampa in i grisens värld, en kärleksförklaring till detta fascinerande väsen. Schwein utforskar teman som moderskap, njutning och avslöjar samtidigt den moderna djurindustrins brutalitet. Julia Lindemalm förklarar:
- Jag träffade grisar första gången 2019 och tyckte att de var väldigt fascinerande. Inte lika något annat djur jag hade mött. De var så stora, med mänskliga ljud och observanta ögon. Men det är också det svåraste jag har fotograferat. Bilderna i utställningen är från de senaste två åren, men jag har fotograferat dem i fem år. Det tog mig tre år att få fram något som gick att använda. Till en början var jag rädd för dem och de var rädda för mig. Det har krävt tålamod för att kunna närma mig. Nu har jag blivit bättre på att läsa av dem. Förra sommaren spenderade jag mycket tid med ungdjuren. Jag fick en vän, hon kom alltid fram till mig och ville vara nära. Men en dag var hon borta. De slaktas när de nått 100 kilo. Det känns som att jobba med sand som rinner mellan fingrarna, tiden är oerhört begränsad.

Namnet på utställningen har en särskild tyngd för Julia och refererar till människans sätt att förhålla sig till djuren och som är vilt. Julia säger:

- Dels handlar det om hur vi vill göra uppdelningar och skilja ut vilka som är ”vi” och vilka som är ”de andra”. Där ligger grunden till allt förtryck. Men det handlar också om hur vi kan se speglingen av vårt eget samhälle i hur vi behandlar ”de andra”. Civilisationen kontrasteras emot det vilda.

Om Konstnären: Julia Lindemalm

Julia Lindemalm (född 1984) är fotograf och konstnär som är verksam i Malmö. Hon har gett ut två fotoböcker, Katt People (2017) och Zoo World (2018) och haft flera soloutställningar på bland annat Galleri Kontrast i Stockholm, Arbetets museum i Norrköping och Abecita konstmuseum i Borås.

Julia Lindemalms fotografier präglas av melankoli och subtil humor som bland annat belönat henne med det första Lars Tunbjörk-priset 2016 och Arbetets museums dokumentärfotopris 2023. Utställningen på Dunkers kulturhus kombinerar hennes fem senaste projekt och blir den största i sitt slag.
Adress/Hitta hit: Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg
Telefon: 042-10 74 00
E-post: kontaktcenter@helsingborg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderKälla: Dunkers Kulturhus