Dunkers Kulturhus - Under hökens vingar kom! – en konst(ig) utställning

Dunkers kulturhus kommande utställning Under hökens vingar kom! – en konst(ig) utställning för barn och vuxna är just en ovanlig konstutställning som riktar sig till både barn och vuxna. Utställningen är producerad tillsammans med de tre regionala konstnärerna Gertrud Alfredsson, Johan Bjärntoft och Nan Embäck i en produktion som kommer att förändras under själva utställningstiden genom att barn sätter sin prägel på gestaltning och innehåll. 

Om utställningen: Under hökens vingar kom! – en konst(ig) utställning

Utställningen öppnar 30 september och blir den allra första som visas i den nya utställningshallen Konsthallen på entréplan efter den lokalhistoriska utställningen På gränsen.

Utställningen visar konst i olika former: målning, keramik, och skulptur. Vår ambition är att tillsammans med de tre samtidskonstnärerna skapa en utställning som är lika välkomnande för en vuxen som för en 6-åring, säger utställningsproducent Susannah Young Kronsell på Dunkers kulturhus.

Utställningen fokuserar på interaktivitet och att uppleva konst genom sina sinnen. Här kan besökaren, känna på material som konsten är gjord av, balansera eller vila på en stock, lyssna på hur en konstnär jobbar. En kan lägga sig på en kudde och se konsten från ett nytt perspektiv. Testa olika masker och se vad som händer.

Frågorna som konstnärerna berör är något man som människa förhåller sig till oavsett vilken ålder man är i. Frågor som både rör människa och natur och vad det över huvud taget är att vara en människa. Vilka vägar ska man ta och vart vill man?

– Barn har lika mycket rätt att ta del av konst och kultur som vuxna har. I "Under hökens vingar kom!" visar vi konst av vuxna men på ett sätt som gör det tillgängligt även för barn. Här vill vi att alla ska känna sig välkomna och nyfikna på konsten, utvecklar Susannah Young Kronsell. I stället för traditionella utställningstext har vi till exempel filmer där konstnärerna berättar om sitt arbete för att tillgängliggöra informationen även för den del av publiken som inte kan läsa. Det kommer även finnas möjlighet för olika typer av skapande för dig som besökare i form av workshops och familjelördag.

Interaktivitet

Vid utvalda tillfällen kommer konstnärerna ha workshops med barnen där de blir delaktiga och är med och skapar en fortsättning på utställningen i konsthallen. Detta gör att konsthallen fortsätter att förändras och utvecklas visuellt under hela utställningsperioden, i ett nära samarbete mellan de tre konstnärerna och besökarna i de yngre åldrarna. Samtliga tre samtidskonstnärer har också jobbat som pedagoger i konst; både på konstskolor för vuxna och tillsammans med barn:

– I arbetet med utställningen har vi mött barn i utställningarna och tänkt på hur de upplever och tar till sig konst och vi har frågat dem vad de tänker på när de hör ordet konst. Flera börjar då fundera och landar ofta i samma konklusion, ordet konstig, vilket då också har inspirerat till utställningens titel, säger Susannah Young Kronsell.
– Jag är riktigt exalterad av att se hur den här utställningen artar sig över tid när de yngre får komma med sina idéer och förslag och börjar skapa. Så det är garanterat minst lika spännande och intressant för mig och konstnärerna som det troligtvis kommer att bli för barnen. Givetvis också för besökarna, som får se utställningen ändra innehåll och gestaltning över tid. För det egentligen på sista dagen som utställningen blir komplett, berättar Susannah Young Kronsell.


  När: 30 september – 3 mars 2024. Vernissage 30 september klockan 11.00 – 15.00

  Relaterade länkar: 

  Under hökens vingar kom
  https://dunkerskulturhus.se/utstallning/under-hokens-vingar-kom-en-konstig-utstallning-for-barn-och-vuxna/

  Övrig Information

  Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider  Adress/Hitta hit: Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg
  Telefon: 042-10 74 00
  E-post: kontaktcenter(at)helsingborg.se
  Till Hemsida
  Se hemsidan för öppettider

  Källa: Dunkers Kulturhus