Dunkers Kulturhus – Havsresan – ett magiskt familjeäventyr

Foto: Dunkers Kulturhus, Havsresan


Lördag 22 april öppnar den interaktiva familjeutställningen Havsresan på Dunkers kulturhus i Helsingborg. En ny egenproducerad utställning med havet och Öresund i fokus. Här får besökarna upptäcka en spännande och färgsprakande undervattensvärld fylld med konst, historia och verkliga berättelser.

Havsresan tar fasta på historiska händelser och utgår från Öresund mellan Helsingborg och Helsingør. Här finner vi bland annat Morgonstierna, strax norr om Ven, som sjönk i kriget mellan Sverige och Danmark 1658. Men också den något ovanliga men dekorativa hjulångaren Cimbria med plats för 60 passagerare och 80 djur. Det är två av många historiska händelser som utställningen Havsresan vilar på.

Om utställningen: Havsresan

Utställningen är interaktiv och besökarna får med forskarlampa, forskarfrågor och ritfilm prova på livet som marinarkeolog. Här kan barn och deras vuxna gemensamt ge sig ut på en resa och utforska miljöerna där uppdrag, skuggspel och interaktiva moment varvas med lek. Utställningshallen är förvandlad till en tematisk värld där båtvrak, anemoner och självlysande undervattensdjur kan få finurliga färger och former. Det är barnen som är i fokus på denna utställning som blandar fakta och fiktion.

– Barn är en prioriterad målgrupp för Dunkers kulturhus. Det brukar vi alltid tänka på i form av särskilda barnspår i mer vuxenriktade utställningar. Med denna utställning lägger vi i stället fokus på barnen och de vuxna kan få följa med på deras äventyr. Här finns uppdrag att utföra, en ubåt att styra och ett skuggspel att medverka i. Allt med en spektakulär scenografi. Konst, historia och nutiden inspirerat av verkliga händelser har kokats ner till en magisk barn- och familjeutställning, säger Jenny Fridh, utställningspedagog på Dunkers kulturhus

Förutom den symboliska resa besökarna gör i utställningen när de utforskar vrak och styr ubåten genom audiovisuella inslag syftar namnet på det initiativ som startades för 30 år sedan. Miljö- och kunskapsprojektet Havsresan startade för att visa och dokumentera havsmiljön i Öresund, vilket bara några år tidigare ansågs vara ett dött sund. Genom färg, form och scenografiska inslag omvandlas nu dessa viktiga samhällsfrågor till greppbara interaktiva inslag i en utställningshall.

– Att i utställningsformat få kombinera miljö och samhällsviktiga frågor, med regionala historiska händelser är i sig intressant. Att sedan få göra det för barn och familj genom stora scenografiska gester, färgpalett i pastell och audiovisuella inslag är verkligen spännande. Att stå med ena foten i fakta och andra i fiktion kommer verkligen fördjupa besökarnas upplevelse, säger utställningsproducent Axel Swanstein.

Tider: 22 april–24 september

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg
Telefon: 042-10 74 00
E-post: kontaktcenter(at)helsingborg.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider

Källa: Dunkers Kulturhus