Dansmuseet

Foto: Dansmuseet, Stockholm
Adress/Hitta hit: Drottninggatan 17, 111 51 Stockholm
Telefon: 08-441 76 51
E-Post:
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Välkommen till ett museum som knappast har sin motsvarighet på något annat håll i världen.

Dansmuseet i Stockholm är ett museum som rymmer så mycket mer än namnet säger. Det är ett museum för dans, teater, utställningar, foto och bildkonst, ett mångkulturellt museum med rika samlingar från Asien och Afrika.

Det är en kulturell mötesplats mitt i hjärtat av Stockholm som bjuder på en rik programverksamhet med föreställningar, kroki med modell i rörelse, filmserier om dans nonstop och som vissa söndagar varje vår och höst inbjuder dig till att komma och ta ditt första danssteg, det kan vara tango eller West Coast Swing eller andra populära danser. Detta och mycket mer – som populära Bistro Rolf de Maré – ryms inom de vackra lokalerna på Drottninggatan 17.

Dansmusseet på webben

Dansmuseet har gjort 300 föremål tillgängliga på webben. Det är kostymer och skisser från Cramérbaletten som museet har fått i donation av Tyyne och Ivo Cramérs stiftelse. Sammanlagt ska Dansmuseets hela samling på 5000 föremål samt 10 000 fotografier ur museets bildarkiv registreras i den nya databasen Primus. Informationen kommer att bli tillgänglig via DigitaltMuseum där man kan söka i samlingarna bland spännande kostymer, masker och konstverk. Allt du behöver är en uppkopplad dator eller mobil.

Arbetet ska pågå under tre år och beräknas vara färdigt 2024. I samma takt som samlingarna inventeras och registreras publiceras bilderna och all information på DigitaltMuseum. Där går det att följa hur arbetet fortskrider. Tre intendenter, en fotograf och en registrator är inblandade i arbetet som sker försiktigt och i lugnt tempo eftersom många föremål är sköra och ömtåliga. Primus är en databas för samlingsförvaltning där vi även ska publicera äldre fotografisamlingar ur arkivet. Både forskare och allmänheten kommer att ha glädje av arbetet eftersom det blir enkelt att se vad som finns i museets gömmor. Många av föremålen är spektakulära och fotosamlingen ur arkivet kan synliggöra bortglömda delar av historien.

Missa inte den digitala rundvandringen:  https://www.google.com/maps/@5...


Källa: Dansmuseet