Bror Hjorths Hus - Urval av utställningar

Foto: Bror Hjorths Hus


Årets sista utställning i Bror Hjorths Hus visar verk ut tre serier av den svenska fotografen Lars Tunbjörk (1956–2015). Utställningen visas 2 december 2023 - 28 januari 2024.

Om utställningen: Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk skapade en helt egen fotografisk stil. Den genomsyrade alla hans bilder, oavsett om det rörde sig om foton av hemstaden Borås, det svenska landskapet och dess olika årstider, kontorsmiljöer eller modeller i Paris. Med en säregen blick, tålamod och passion dokumenterade han vardagen i skarp blixtbelysning.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Lars Tunbjörks började som pressfotograf och 1982 fick han utmärkelsen Årets fotograf. Det stora genombrottet kom drygt tio år senare med fotoboken Landet utom sig – en både roande och oroande dokumentation av svensk vardag runt decennieskiftet 1990. Ett urval av dessa fotografier visas i utställningen. I serierna Home, från slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, och den senare Vinter, fortsatte Tunbjörk sitt utforskande av miljöer bortom det storslagna.

Lars Tunbjörks bilder rör sig över ett brett känslospektrum från det glada till det sorgsna, det livfulla till det melankoliska. Genom hans lins och med en osvikliga känslan för färg, form och komposition suddas gränserna mellan vackert och fult ut. Tunbjörk har i sina bilder sammanfört sin subjektiva blick med en objektiv samhällsskildring många kan känna igen sig i. Hans bilder är dokumentära och samtidigt berättande, med stor känsla för sitt motiv och avgränsning.

Utställningen produceras i samarbete med Lars Tunbjörks stiftelse.

Tider:  2 december 2023 - 28 januari 2024
Adress/Hitta hit:
Norbyvägen 26 752 39 Uppsala
Telefon: 018-567030
E-Post: info@brorhjorthshus.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderBror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. Museet har också en museibutik och kafédel.

Oavsett om du kommer för att se Bror Hjorths konst, någon av de tillfälliga utställningarna i konsthallen, delta i konstskola eller lyssna på ett föredrag eller konsert hoppas Bror Hjorths Hus att du lämnar huset med en känsla av att du upplevt något utöver det vanliga.

Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av de stora modernisterna i svensk konst, lika mycket målare som skulptör och dessutom en skicklig tecknare. Hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet.

Med sina många målningar, skulpturer, reliefer och teckningar ger museet en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap.


Källa: Bror Hjorths Hus