Borås Konstmuseum - Lars Tunbjörk

Bild: © Lars Tunbjörk, L.A. Office, 2004


Borås Konstmuseum inrättar ett projektrum under en längre tid helt ägnat åt en fördjupning av Lars Tunbjörks konstnärskap.  

Lars Tunbjörk (1956-2015) är en av Sveriges största internationellt kända fotografer och samtidigt sannolikt en av de mest namnkunniga bland allmänheten. Tunbjörks konstfotografiska och journalistiska arbete ska nu tillgängliggöras genom en publik utställningsdel på Borås konstmuseum med verk, böcker samt med möjlighet att ta del av digitaliserat material. Lars Tunbjörk Center skapar förutsättningar för att stärka fotografiet som konstform, men sätter även fokus på bildkunnighetens roll i vår tid.

Borås på kartan för fotografiintresserade

Med rötterna i Borås tog Lars Tunbjörk avstamp i staden för att beskriva det nya Sverige. Han behöll livet igenom kontakten med hemstaden. Ett Lars Tunbjörk Center skulle attrahera många fotointresserade, nationellt och internationellt. Kopplingen till Borås är fortsatt stark i Lars Tunbjörks konstfotografiska arv. Centret skapar därmed förutsättningar för att sätta Borås på kartan som en stad för fotografiintresserade.

I Sverige finns det ingen institution som har ansvaret för att ta hand om fotografiska arkiv. När Lars Tunbjörk gått bort stod alltså familjen med ett stort fotografiskt kulturarv, ca 500 000 negativ och ca 10 000 bilder, pressklipp och annat material som Lars lämnat efter sig. Lars livskamrat, Maud Nycander, samlade vänner, kollegor, samarbetspartners etc. och bildade Lars Tunbjörks Stiftelse, för att bevara och tillgängliggöra det unika bildmaterialet. Resultatet av Stiftelsens pågående arbete kommer man att kunna ta del av i ett Lars Tunbjörkrum på Borås Konstmuseum

Lars Tunbjörk började sin fotografiska bana redan som tonåring vid Borås Tidning. 1982 utsågs han till Årets fotograf av Pressfotografernas klubb. Med boken Landet utom sig (1993) fick han sitt internationella genombrott med många internationella uppdrag och utställningar.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Borås Konstmuseum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: P.A. Halls Terrass 4, 501 15 Borås
Telefon: 073-432 73 86
E-Post: 
Till Hemsida


Källa: Borås Konstmuseum