Bonniers Konsthall - Utställning - Markus Öhrn & Azdora

Obs Bild ej från utställningen


Den svenske regissören och konstnären Markus Öhrn har de senaste decennierna rönt stora internationella framgångar med sina prisbelönta scenkonstverk, som lett publiken till existentiella upplevelser längs tillvarons rand. Bonniers Konsthall är stolta över att presentera Markus Öhrns första stora utställning på en konstinstitution. Requiem för Eva-Britt är ett samarbete med gruppen Azdora, initierad 2015 av Öhrn och gruppens medlemmar i Italien. Utställningarna visas 1 maj 2024 - 16 juni 2024.

Om utställningen: Requiem för Eva-Britt

I utställningen får vi för första gången ta del av det omfattande Azdora-projektet i sin helhet. Utställningen presenterar också ett nytt ambitiöst performanceverk av Markus Öhrn. Från ett sex meter högt klocktorn håller konstnären tillsammans med inbjudna gäster dödsmässor för besökarna varje söndag. Requiem för Eva-Britt handlar om upprättelse, för konstnärens mormor Eva-Britt och andra kvinnor – från graven, över generationerna och i nuet.

Relaterade länkar

Läs mer 

Vid sin mormors dödsbädd i Tornedalen frågade Markus Öhrn henne om det var något hon ångrade – om det fanns något hon skulle ha gjort annorlunda om hon fick leva sitt liv igen? Han väntade sig ett svar i linje med en önskan om att ha utbildat sig eller rest mer eller. Eva-Britt svarade i stället, att om hon fick möjlighet att göra det igen, önskade hon att hon hade vågat vara mer destruktiv. Att hon någon gång skulle ha vågat följa sina egna inre begär och inte hela sitt liv bara funnits till för andra – som en god mor, en bra mormor eller fru. ”Jag skulle önska att jag vågat göra något riktigt dumt, något annat, för mig själv, bara nån enda gång" sa hon.

Utställningen Requiem för Eva-Britt utgör ett helgande av Eva-Britts ord, och frukterna av ett nu nära tio år långt samarbete mellan Markus Öhrn och Azdora – en grupp bestående av 13 äldre kvinnor från Emilia Romagna-regionen i norra Italien. I utställningen får vi för första gången följa Azdora-projektets händelser efter att gruppen bildades vid Santarcangelofestivalen 2015. Sedan dess har gruppen, under mer eller mindre organiserade former, slagit sönder tvättmaskiner, bilar och matvaror, tatuerat folk, rest runt världen och gett ut en i black metal-kretsar kultförklarad vinylskiva.

Markus Öhrns verk handlar ofta om maktförskjutningar, eller om att skapa makt ur maktlösa roller. Han undersöker och återkommer ofta till patriarkala strukturer eller samhällets tvingande normer, men också till en sorts vild och brutal frigörelse, särskilt för verkens kvinnliga protagonister.
Adress/Hitta hit: Torsgatan 19, 113 21 Stockholm
Telefon: 08-736 42 55
E-Post: info@bonnierskonsthall.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Med ett program som består av utställningar, seminarier, publikationer, visningar, och mycket mer, stödjer Bonniers Konsthall tillkomsten av och mötet med samtidskonsten. Bonniers Konsthall öppnade hösten 2006 och är en plats för svensk och internationell samtidskonst.

Unga konstnärer kvarstår som hjärtat av verksamheten. Det är genom konstens förmåga att gestalta och förstå samtiden som Bonniers Konsthall förblir en angelägen plats.Källa: Bonniers Konsthall