Bohusläns Museum - Nordiska väsen – Rödlistan

Havsfolket. Fotograf: Tore Hagman 


Lördag den 10 juni inviger Bohusläns Museum utställningen ”Nordiska väsen – Rödlistan ” i Bohushallen på Bohusläns museum. Utställningen är framtagen av Linnéa Jägrud, yrkesverksam biolog och författare i samarbete med den prisbelönte fotografen Tore Hagman.

Om utställningen. Nordiska väsen – Rödlistan

Utställningen skall skildra förändringen i våra landskap på ett annorlunda vis. Många av våra arter så som mossor, lavar, fåglar, svampar och allt möjligt knutna till landskapet, men landskapet har förändrats – och arterna blir rödlistade. I tusentals år har människor berättat sägnerna om våra nordiska väsen. Många har sett dem i skogens gömmen och ladugårdens dunkel, i böljans sälta och i forsens ström. Tänk om allt inte bara är historier? Tänk om vi inte är ensamma?

Tillsammans med Dr Tommy Kuusela på Institutet för Språkvård och Folkminnen, har Linnéa tagit fram rödlistan. Tommy står för faktagranskning och stöd i hur väsen oftast har porträtterats i historierna inom folktro. Fotograf är den erkända och prisbelönta Tore Hagman, som gjort ett stort antal fotoböcker som alla handlar om landskapet på flera sätt. Till fotoutställningen kommer en ljudbild framtagen av Isak Eldh. Den är indelad i sex olika zoner bestående av havet, gården, berget, skogen, myren och strömmen. Här hörs diskreta ljud av uggleho, vindsus, en orre, hästtagelstråke, åror som droppar vatten.

Nordiska väsen - Rödlistan är en utställning som passar alla. Den väcker frågor, tankar och funderingar kring naturen och dess väsen.

Tider: 10 juni 2023 - 17 september 2023

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Bohusläns Museum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Museigatan 1, 451 19 Uddevalla
Telefon: + 46 522 65 65 00
E-Post: info(at)bohuslansmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Bohusläns Museum