Bildmuseet - Utställning - Aron Landahl

Den 15 mars öppnar en utställning med Aron Landahls originalmålningar till Alla äter alla, prisad som den bästa svenska bilderboken i 2023 års utgivning. Vernissage under Bildmuseets Art Friday med Littfest – Umeå internationella litteraturfestival.  Utställningen visas 15 mars 2024 - 20 oktober 2024.

Om utställningen: Alla äter alla

En blodfylld mygga slukas av en trollslända, som blir uppäten av en padda, som äts av en snok, som sväljs av en trut, som tas av en säl… Aron Landahls Alla äter alla har utsetts till den bästa svenska bilderboken i 2023 års utgivning och tilldelas utmärkelsen Snöbollen under Littfest 2024. Utställningen på Bildmuseet presenterar alla originalmålningar till den prisade boken, och besökarna kan höra Aron Landahl berätta om hur den kom till. 


 Aron Landahl ur den prisade bilderboken Alla ter alla 2023

© Aron Landahl, ur den prisade bilderboken Alla äter alla (2023)

Relaterade länkar

Läs mer

Bilderboken Alla äter alla berättar om vackra och våldsamma, hungriga djur som äter upp ett annat i en cirkulär berättelse om näringskedjan. De samtidigt realistiska och sagolikt fantasifulla bilderna förmedlar dramatiken i djurens kamp. Landahls detaljrika målningar, utförda i akryl på papper, har en utpräglad stil där man kan finna referenser till äldre naturillustrationer och andra konstnärer. 

Juryn skriver: Varje drabbande uppslag bjuder på tusen detaljer med uppmaningen att se faunan – och floran. Trådar går till medeltida bestiarier, gamla skolplanscher och konstnärer som Maria Sibylla Merian, Henri Rousseau och Hans Arnold. Denna bilderbok, i skärningspunkten mellan fakta, fiktion och fantastik, är inte bara rysligt vacker utan också̊ grym, i ordets alla bemärkelse.
Adress/Hitta hit: Östra strandgatan 30 B 903 33 Umeå
Telefon: 090-786 7400
E-post: info(at)bildmuseet.umu.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderKälla: Bildmuseet