Bildmuseet - Urval av utställningar 2024

Bildmuseet, Umeå universitet. Foto: Mikael Lundgren.

Hösten 2023 första vernissage på Bildmuseet är en separatutställning med den svensk-iranska konstnären Mandana Moghaddam. Utställningen visar glasmosaik, skulptur och installation och invigs genom ett konstnärssamtal på lördag 16 september, årsdagen av Mahsa Jina Aminis död i Teheran. Utställningen visas till den 7 april 2024.

Om utställningen: Kvinna Liv Frihet

Konstens förmåga att överbrygga kulturella gränser är ett bärande tema i Mandana Moghaddams verk. De berör kommunikation mellan människor, migration och feminism och refererar till iransk kulturhistoria likaväl som till brännande aktuella skeenden. Hennes huvudsakliga medier är video, skulptur och installation, med hår, spegelmosaik och betong som återkommande material.   

Relaterade länkar

Läs mer

I utställningen visas verk av spegelmosaik ur serien Underlandet samt Chelgis I, en skulptur i mänsklig skala, täckt av hår och innesluten i en glasmonter. Titeln refererar till en flicka i en persisk saga, vars namn betyder ”fyrtio flätor”. Speciellt för Bildmuseet har Moghaddam skapat den nya skulpturen What they gonna do with the inevitable growth of sprouts? och dessutom ett nytt verk i serien Underlandet

Utställningstiteln påminner oss om den 22-åriga kurdisk-iranska studenten Mahsa Jina Amini som dog 16 september 2022 kort efter att hon arresterats av sedlighetspolisen i Iran, anklagad för att inte ha burit sin sjal på rätt sätt. Hennes död blev startskottet på landsomfattande demonstrationer för mänskliga rättigheter under parollen ”Kvinna, liv, frihet”.

Om konstnären: Mandana Moghaddam

(f. 1962 i Teheran) växte upp och studerade i Teheran. Åren 1978–79, när hon ännu var tonåring, inträffade den revolution som omvandlade Iran till en islamisk republik och senare ledde till att hennes far avrättades. Moghaddam stängdes av från sin utbildning och var tvungen att fly. Efter tre år som asylsökande i Turkiet kom hon till Sverige. Den första tiden tillbringade hon i Kristineberg i Västerbotten och var därefter under en längre tid bosatt i Göteborg. Numera bor och arbetar hon i Stockholm och var fram till 2022 verksam som konstnär i både Sverige och Iran.

Moghaddam har medverkat i Venedigbiennalen, Incheon Women Artists' Biennale i Sydkorea, Göteborgs Internationella Konstbiennal och Pragbiennalen och ställt ut i bland annat Iran, Turkiet, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Österrike och Sverige. Hon har utfört verk på skolor, sjukhus och andra offentliga platser. På Statens konstråds uppdrag skapade hon 2015 utomhusverket.

Tider: 16 september 2023 - 7 april 2024På fredag 13 oktober öppnar Bildmuseet en utställning av konstnären Loulou Cherinet. För Bildmuseet har hon skapat en platsspecifik rumsinstallation inspirerad av tidigt panoramamåleri och 1800-talets cykloramor. Ett fyrtiotal, fyra meter höga, sammanfogade målningar omringar museibesökaren med illusionen av en stadsmiljö. Utställningen visas till den 7 april 2024.  

Om utställningen: State Design

Under 1800-talets stora samhällsomvandling växte behovet av bilder för att göra världen begriplig. Människor flockades i panoramabyggnader för att uppleva rundmålningar – vissa över 100 meter i omkrets – som skildrade händelser, landskap eller fjärran länder. Målningarna i 360 grader gav illusionen av att befinna sig på den plats som avbildats.

Relaterade länkar

Läs mer

På ett liknande sätt använder sig Loulou Cherinet av cirkelformen för att skapa en rumslighet som omsluter betraktaren och tvingar oss att navigera i motivet. Med utgångspunkt i fotografiska förlagor har Cherinet manipulerat målningarnas perspektiv och skapat illusionen av en plats. Motiven har hon hämtat från Öbacka strand, ett bostadsområde några få kvarter från Bildmuseet. Det skulle kunna vara vilken svensk stad som helst.

Om konstnären: Loulou Cherinet 

Loulou Cherinet (f. 1970, Göteborg) är framför allt känd för rumsliga installationer för film och rörlig bild, ofta i tvärdisciplinära samarbeten. Hon är utbildad vid Addis Abeba University School of Fine Art & Design och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Cherinet har haft separatutställningar i Stockholm, Göteborg, Addis Abeba, Prag, Krakow, Lüneburg och Jakarta. Hennes verk har visats på konstbiennaler i bland annat São Paolo, Venedig, Bamako och Sydney såväl som Manifesta 8 och Momentum 7. Hon bor i Stockholm och är professor i fri konst vid Konstfack.

Tider: 13 oktober 2023 - 7 april 2024Adress/Hitta hit: Östra strandgatan 30 B 903 33 Umeå
Telefon: 090-786 7400
E-post: info(at)bildmuseet.umu.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettiderBildmuseet är en av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst och en del av Umeå universitet. I sju våningsplan och en anslående arkitektur låter Museet konst och vetenskap mötas kring vår tids angelägna frågor och utställningar. 

Utställningarna produceras i samarbete med konstnärer, museer och universitet över hela världen och uppmärksammas ofta både nationellt och internationellt. Som besökare bjuds du in till guidade visningar, öppen bildverkstad, konstnärssamtal, debatter, föreläsningar, film, musik och andra evenemang.

Bildmuseet ligger på Konstnärligt campus vid Umeälvens, granne med Konsthögskolan, Arkitekthögskolan och Designhögskolan. 


Källa: Bildmuseet