Bildmuseet - Urval av utställningar

Bildmuseet, Umeå universitet. Foto: Mikael Lundgren.

Hösten 2023 första vernissage på Bildmuseet är en separatutställning med den svensk-iranska konstnären Mandana Moghaddam. Utställningen visar glasmosaik, skulptur och installation och invigs genom ett konstnärssamtal på lördag 16 september, årsdagen av Mahsa Jina Aminis död i Teheran.

Konstens förmåga att överbrygga kulturella gränser är ett bärande tema i Mandana Moghaddams verk. De berör kommunikation mellan människor, migration och feminism och refererar till iransk kulturhistoria likaväl som till brännande aktuella skeenden. Hennes huvudsakliga medier är video, skulptur och installation, med hår, spegelmosaik och betong som återkommande material.

Om utställningen: Kvinna Liv Frihet

I utställningen visas verk av spegelmosaik ur serien Underlandet samt Chelgis I, en skulptur i mänsklig skala, täckt av hår och innesluten i en glasmonter. Titeln refererar till en flicka i en persisk saga, vars namn betyder ”fyrtio flätor”. Speciellt för Bildmuseet har Moghaddam skapat den nya skulpturen What they gonna do with the inevitable growth of sprouts? och dessutom ett nytt verk i serien Underlandet. Utställningstiteln påminner oss om den 22-åriga kurdisk-iranska studenten Mahsa Jina Amini som dog 16 september 2022 kort efter att hon arresterats av sedlighetspolisen i Iran, anklagad för att inte ha burit sin sjal på rätt sätt. Hennes död blev startskottet på landsomfattande demonstrationer för mänskliga rättigheter under parollen ”Kvinna, liv, frihet”.

Om konstnären: Mandana Moghaddam

(f. 1962 i Teheran) växte upp och studerade i Teheran. Åren 1978–79, när hon ännu var tonåring, inträffade den revolution som omvandlade Iran till en islamisk republik och senare ledde till att hennes far avrättades. Moghaddam stängdes av från sin utbildning och var tvungen att fly. Efter tre år som asylsökande i Turkiet kom hon till Sverige. Den första tiden tillbringade hon i Kristineberg i Västerbotten och var därefter under en längre tid bosatt i Göteborg. Numera bor och arbetar hon i Stockholm och var fram till 2022 verksam som konstnär i både Sverige och Iran.

Moghaddam har medverkat i Venedigbiennalen, Incheon Women Artists' Biennale i Sydkorea, Göteborgs Internationella Konstbiennal och Pragbiennalen och ställt ut i bland annat Iran, Turkiet, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Österrike och Sverige. Hon har utfört verk på skolor, sjukhus och andra offentliga platser. På Statens konstråds uppdrag skapade hon 2015 utomhusverket 

Tider: 16 september 2023 - 7 april 2024


Adress/Hitta hit: Östra strandgatan 30 B 903 33 Umeå
Telefon: 090-786 7400
E-post: info(at)bildmuseet.umu.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Bildmuseet är en av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst och en del av Umeå universitet. I sju våningsplan och en anslående arkitektur låter vi konst och vetenskap mötas kring vår tids angelägna frågor och utställningar. Bildmuseet är en inspirerande plats för reflektion och samtal om konst, samhälle och existens.

Utställningarna produceras i samarbete med konstnärer, museer och universitet över hela världen och uppmärksammas ofta både nationellt och internationellt. Som besökare bjuds du in till guidade visningar, öppen bildverkstad, konstnärssamtal, debatter, föreläsningar, film, musik och andra evenemang.

Bildmuseet ligger på Konstnärligt campus vid Umeälvens, granne med Konsthögskolan, Arkitekthögskolan och Designhögskolan. Umeå universitet är ett mångsidigt universitet där utbildning och forskning på konstnärlig grund utgör viktiga hörnstenar. Det är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 32 000 studenter och 4300 anställda.


Källa: Bildmuseet