Bildmuseet - Årets svenska bilderbok / Såret 

© Emma AdBåge, ur boken Såret.


Emma AdBåges Såret har utsetts till Årets svenska bilderbok och tilldelats det nationella bilderbokspriset Snöbollen. Den 26 maj öppnar Bildmuseet med originalillustrationer till den prisade boken. Journalister är välkomna att kontakta oss för en förhandsvisning.

Bland fjolårets svenska bilderböcker har Emma AdBåges Såret utsetts till den bästa. Det är en bok om att slå sig, få ett sår och plötsligt hamna i centrum. Det är otäckt med blodet men samtidigt lite härligt med uppmärksamheten. Men vad händer sen, när såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?

Boken har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och belönats med den nationella utmärkelsen Snöbollen. Emma AdBåge, som har skapat både bild och text, mottog priset våren 2023 under Littfest, Umeå internationella litteraturfestival. Utställningen på Bildmuseet presenterar originalbilder och skisser till boken, och museibesökaren kan höra Emma AdBåge berätta om hur boken kom till.

Såret lockar in läsaren i en vardagsdramatik med existentiell botten. Ansiktsuttryck och poser bekräftar det ögonblickligt dramatiska och här ges exempel på bildskapande som bearbetning. Emma AdBåge låter det visuella förstärka temat genom den röda accentfärgen som kontrast mot den institutionsbleka miljön.

Om utställningen: Årets svenska bilderbok / Såret   

Utställningen Årets svenska bilderbok / Såret är producerad av Bildmuseet. Curator är museiintendent Brita Täljedal, som också ingår i juryn för bilderbokspriset Snöbollen. Till utställningens program hör vernissagens konstnärssamtal och boksignering, liksom skolprogram och kreativa aktiviteter i bildverkstaden för museibesökare i alla åldrar. Årets svenska bilderbokär en återkommande utställning som Bildmuseet i år presenterar för tolfte året.

Om Emma AdBåge 

Emma AdBåge (f. 1982, Linköping) är en av landets mest uppmärksammade bilderboksskapare. Hon debuterade 2001 och har sedan dess skrivit och illustrerat flera egna böcker och gjort illustrationer till ett trettiotal texter av andra författare. AdBåge har erhållit en rad priser och utmärkelser, som Elsa Beskow-plaketten 2013, Augustpriset 2018, Premio Andersen Award 2020, Deutscher Jugendliteraturpreis 2022 och Expressens barnkulturpris Heffaklumpen 2022. Hon har nominerats till Augustpriset 2014, 2015, 2017, 2021 samt 2022 då hon också nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Våren 2023 tog Emma AdBåge emot utmärkelsen Snöbollen för den bästa bilderboken i 2022 års utgivning. Bakom priset står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, Kulturföreningen Pilgatan, Regionbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Svenska Tecknare, Umeå kommun och Bildmuseet.

Tider: 2023-05-26 till 2023-10-22

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Östra strandgatan 30 B 903 33 Umeå
Telefon: 090-786 7400
E-post: info(at)bildmuseet.umu.se
Till Hemsida
Service: Museibutik, kafé, bibliotek
Sociala Medier: Facebook, Instagram, Twitter
Se hemsidan för öppettider


Källa: Bildmuseet