Astrid Lindgrens Värld - Astrid Lindgren och sagans kraft

Pippi, Emil, Karlsson på taket, Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Sagorna som Astrid Lindgren skrev har älskats över hela världen. Men vem var flickan från Vimmerby som blev en av världens främsta författare? Den 6 maj 2023 invigs utställningen Astrid Lindgren och sagans kraft på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, där besökarna får lära känna Sveriges största barnboksförfattare, men också komma nära personen hon var utanför rampljuset. Utställningen visas tillsvidare

Om utställningen: Astrid Lindgren och sagans kraft 

Astrid Lindgren och sagans kraft är en helt ny, interaktiv utställning på Astrid Lindgrens Näs. Den tar avstamp i hennes barndom på Näs i Vimmerby – från den allra första sagan hon fick höra i statarfrun Kristins kök, och som öppnade en förtrollad värld, vidare genom barndomens lekar i den småländska naturen. Den går sedan vidare genom olika livskapitel och återkommande teman i hennes liv. 

Relaterade länkar

Läs mer↴

Besökarna får dyka ner i krigsdagböckerna och fördjupa sig i hennes politiska ställningstaganden. Lyssna och sjunga med i sångskatten hon skapat. Förstå inspirationen till de sagor som lämnat avtryck över hela världen. Ta del av de omvälvande upplevelser som format hennes författarskap och tankevärld.

I utställningen visas dagböcker, brev, kläder och personliga föremål och foton. Här finns hennes berömda ”krumelunser”, som hon kallade sin stenografi som hon använde ”för att skriva lika fort som hon tänkte”. Besökarna får sjunga singalong med de älskade visorna, och lyssna på berättelser.

- Den här utställningen speglar det speciella med att vara på den plats där Astrid Lindgren växte upp och sprang omkring. Hon sa själv att hon ”skrev för sitt inre barn” och det är så mycket i hennes konstnärskap som är kopplat till den här platsen. Besökarna kommer få komma under skinnet och förstå vad som format henne, säger Matilda Bengtsson, utställningsproducent.

    Utställningen Astrid Lindgren och sagans kraft öppnar lördagen den 6 maj 2023 på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.


    Källa:  Astrid Lindgrens Värld