Artipelag - Utställning - Frida Peterson

Processfotografi inför utställningen Den helige anden. Foto - Barthélémy Garcia


Konstnären Frida Peterson (f. 1992 i Kalmar) tilldelas 2024 års Fredrik Roos stipendium. Peterson arbetar företrädesvis med skulptur och har en MFA i fri konst från Kungl. Konsthögskolan (2023). Stipendiet omfattar 650 000 kronor och är därmed ett av Sveriges största. Den 17 maj öppnar årets stipendiatutställning I väntan på miraklet på Artipelag. Utställningen visas 17 maj 2024 – 7 juli 2024.

Om utställningen: I väntan på miraklet

Frida Petersons utställning tar flera av Artipelags allmänna utrymmen i besittning, både på plan ett och det så kallade Björns golv på plan tre.

– Frida Peterson har själv fått finna sina utställningsrum bland Artipelags publika ytor, där konstupplevelsen inte blir något exklusivt utan en del av institutionens dagliga liv. Vi ser fram emot att se hur hon på detta sätt kan utmana Artipelags identitet, säger museichef Bo Nilsson.

2024 är sjunde året som utdelning av Fredrik Roos stipendium och medföljande utställning sker på Artipelag. Utställningen visas 17 maj – 7 juli och innefattar även en katalog.


Relaterade länkar

Läs mer

Frida Peterson tilldelas stipendiet med följande motivering:

Genom en vildvuxen flora av konstnärliga och mindre konstfähiga material har Frida Peterson skapat en säregen konstnärlig blandform. Med hjälp av handens intuition och en uppmärksam, inkännande blick på omgivningen för Petersons verk betraktaren närmare tillvarons svårfångade dimensioner. Frida Peterson behandlar sina material med stor respekt. Den handarbetets långsamhet som skulpturerna har växt fram ur manar också betraktaren till eftertänksamhet kring de estetiska och andliga reflektioner de oscillerar mellan. Med sitt ofta underfundiga anslag lyckas Frida Peterson närma sig dessa vanligen förekommande frågeställningar inom samtidskonsten på ett unikt sätt: mångskiktat, inbjudande och med stor sensibilitet för skulpturmediets möjligheter.

Om konstnären: Frida Peterson

Frida Peterson är född 1992 och uppvuxen i Kalmar. Hon bor och arbetar för närvarande i Göteborg. Peterson avlade sin masterexamen på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2023 och sin kandidatexamen med textil inriktning på Konstfack 2018.

Frida Peterson Bild beskuren Foto Barthelemy Garcia

Frida Peterson. Bild beskuren. Foto: Barthélémy Garcia


Peterson arbetar med skulptur som ofta har ett figurativt uttryck. I hennes verk har skapandeprocessen en framträdande roll och arbetet utlöses av en nyfikenhet för material och ett behov av att arbeta med händerna. Processen är intuitiv och önskningar och impulser tillåts simma fritt. I sina arbeten leker Peterson med frågor som berör tro, minnen och längtan efter någonting annat.


Frida Peterson har tidigare tilldelats stipendier, bland annat från Konstakademien (Sigfrid Fridmans fond, Stig Hedbergs stipendiefond, 2023) och Konstnärsnämnden (Assistentstipendium, 2020). Hennes verk har visats på Konstakademien i Stockholm, Skissernas museum i Lund, Åstorps konsthall och under våren 2024 på Vetlanda Museum.

Adress/Hitta hit: Artipelagstigen 1, 134 40 Gustavsberg
Telefon: 08-570 130 00
E-Post: info(at)artipelag.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Artipelag