Artipelag - Roy Andersson - Jag såg

Filmruta från filmen ”Om det oändliga”. Upphovsrätt: Roy Andersson


Roy Andersson (f. 1943) är en svensk filmskapare med en lång karriär bakom sig i filmindustrin. Efter tiden som regissör av ett stort antal reklamfilmer, flera kortfilmer och många prisbelönta långfilmer är han idag ett väletablerat namn i branschen och har genom åren fått stor internationell uppmärksamhet. Den 13 januari 2023 öppnar utställningen Jag såg som består av 17 foton tagna från Roy Anderssons senaste film Om det oändliga (2019) på Artipelag. 

Enligt regissören själv rör sig filmen mellan nutid och dåtid och skildrar historiska personer. Den lösa strukturen är inspirerad av sagosamlingen Tusen och en natt och filmen leds av en drömlik kvinnoröst som agerar berättare. Som betraktare får vi följa med på en resa genom livets stora och små skeenden; ett par svävar över ett krigshärjat Köln, en far stannar för att knyta sin dotters skor i hällregnet och tre tonårsflickor dansar utanför ett kafé; ett kalejdoskop över existensen och oändligheten.

Som ett överflöd av liv påminner Om det oändliga oss om skörheten och skönheten i vår existens. Och med den i åtanke påminner oss om att upprätthålla denna ändlösa skatt och föra den vidare.

Om Roy Andersson

1970 debuterade han med filmen En kärlekshistoria efterföljd av filmen Giliap 1975. Andersson var även aktuell med kortfilmen Någonting har hänt, 1989, men filmen orsakade en hel del kontrovers och drogs senare tillbaka. I hans nästa film Härlig är jorden, blev Roy Anderssons stil och uttryckssätt ännu tydligare.

1996 startade Andersson produktionen av Sånger från andra våningen, som det tog regissören fyra år att färdigställa. Filmen hade premiär på filmfestivalen i Cannes, där den mottog jurypriset. Filmen består av flera olika samhällskritiska tablåer, som delvis uppfattas som surrealistiska.

Roy Andersson regisserade även en hel del reklamfilmer fram till 2005 då han inledde arbetet med filmen Du levande som släpptes 2007. Filmen kan sägas vara en uppföljare där särskilt bildspråket skapar associationer till Sånger från andra våningen. Hösten 2014 hade filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron premiär, och enligt Andersson kan dessa tre filmer betraktas som en trilogi.

Om utställningen: Jag såg

De 17 fotografierna (filmrutor) är 70x120 cm stora och är en del av Artipelags samling. Verken ställs ut i lokalen Studion som ligger nära entrén som vetter mot Baggensfjärden och strandpromenaden. Utställningen pågår mellan den 13 januari och 12 mars 2023.

Relaterade länkar

Övrig information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Artipelagstigen 1, 134 40 Gustavsberg
Telefon: 08-570 130 00
E-Post: info@artipelag.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Artipelag