Artipelag - På armlängds avstånd

Elina Brotherus, Seabound Two Nights in a Row, 2018. From the series Seabound. Pigment ink print, edition of 6. (After Kurt Johannessen, Havbunnen to netter på rad, 1988.) (beskuren)


Den 11 mars öppnar utställningen På armlängds avstånd som består av verk från den samling som ägs och förvaltas av norska AKO Kunststiftelse. Stiftelsens samling omfattar norsk, svensk, dansk och finsk konst, samt även konsthantverk från dessa länder. Inom bildkonstens område är fokuspunkterna på måleri, skulptur, teckning, grafik och fotografi som spänner över hela 1900-talet och in i vår samtid. Tider: 11 mars 2023 – 1 oktober 2023

Utställningen på Artipelag har fått titeln. På armlängds avstånd . Det är ett begrepp som i vår samtid har kommit att förknippas med kulturpolitik, för att antyda att politiker inte skall lägga sig i det konstnärliga innehållet, utan hålla sig på behörigt avstånd. Men på behörigt avstånd kan också sägas gälla hur de nordiska konstnärerna har kommit att förhålla sig till den europeiska konsttraditionen under 1900-talet, med andra ord med en viss distans.

– Vår tanke med urvalet vi gjort är att visa på den gemensamma mentalitet som finns bland de nordiska konstnärerna, även om länderna estetiskt sett skiljer sig åt. Samt hur de verkat, påverkats och umgåtts ute i de europeiska metropolerna, och inte i sina hemländer. Det stora omfånget på samlingen gör att vi kunnat finna verk som belyser dessa aspekter, och jag är mycket tacksam att vi fått den möjligheten, säger Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Utställningskatalog

Till utställningen publicerar Artipelag en rikt illustrerad katalog som formges av Patrick Waters.

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider


Adress/Hitta hit: Artipelagstigen 1, 134 40 Gustavsberg
Telefon: 08-570 130 00
E-Post: info(at)artipelag.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Artipelag