Arbetets Museum - Utställning - X60-X84

X60-X84 foto David Lundmark. Upphovsrätt David Lundmark


För fem år sedan tog en släkting sitt liv. Nu har fotograf David Lundmark skapat en känslostark och personlig utställning om alla de människor som berörs av ett självmord – anhöriga, vänner och yrkespersoner. Utställningen visas  27 januari 2024 - 21 april 2024.

Om utställningen: X60-X84

Projektet bär titeln X60-X84, som är den internationella diagnoskoden för avsiktlig självdestruktiv handling. Tisdag 30 januari kl. 18.00 bjuds allmänheten in till vernissage och boksläpp på Arbetets museum i Norrköping. Då gästar David Lundmark museet för att berätta om projektet.

Relaterade Länkar

Läs mer

– Självmord blev för mig en förfärande verklighet för drygt fem år sedan. En släkting tog sitt liv. Det väckte motstridiga känslor: djup sorg, skuldkänslor och ibland ilska som är svår att förklara. Kan man vara arg på någon som tagit sitt liv? Händelsen är som när någon kastat sten i vattnet. Det kaotiska stänket när stenen träffar ytan, sedan ringarna på vattnet som breder ut sig och blir allt glesare, säger fotografen David Lundmark.

David Lundmark har fotograferat sorgeprocesser i form av platser, samtal, möten och kramar och begravningar med blomsterprydda kistor. Förutom fotografier består utställningen av intervjuer med en lång rad berörda: nära anhöriga, rättsläkare, obducenter, men också t-baneförare och sanerare. Alla personer har på ett eller annat sätt en relation till någon som tagit sitt liv, men alla avbildade är också anonyma.

– Jag valde att anonymisera människorna på bilderna. De kunde då prata fritt och låta personliga tankar ta plats. De som berörs i sitt arbete kunde lämna sin yrkesroll. Citaten i utställningen hör därför inte direkt samman med bilderna. I stället hoppas jag att de kan ge utrymme för egna tankar och reflektioner, säger David Lundmark.

Ljuset har varit viktigt i David Lundmarks bildskapande. Ljuset som är förknippat med liv och hopp i allt det som är mörker och död. Resultatet kan liknas vid en sorgesång, men också en hyllning till de sköra trådar som binder ihop oss människor.

– Ämnet självmord berör så oerhört många och en utställning om suicid har efterfrågats av våra besökare i flera år. Det känns bra och viktigt att vi nu kan lyfta ämnet och samtalen genom David Lundmarks utställning, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum.

X60-X84 visas på Arbetets museum 27 januari–21 april 2024. Boken med samma namn ges ut av Journal förlag och släpps den 30 januari. Bokens efterord är skrivet av Erik Ohlsson, journalist på Dagens Nyheter.


Tider: 27 januari 2024 - 21 april 2024.Adress/Hitta hit: Laxholmen, 602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00
E-Post: info@arbetetsmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Källa: Arbetets Museum