Arbetets Museum - Les Sapeurs

Vad innebär det att vara en sapeur? Den prisbelönte fotografen Per-Anders Pettersson har undersökt en kongolesisk subkultur som går långt djupare än den märkesklädda ytan. Den 25 februari öppnar utställningen Les Sapeurs på Arbetets museum. 

– I Les Sapeurs vänder Per-Anders Pettersson blicken mot Kinshasa och en livsstil som rymmer så mycket mer än kläder. Per-Anders får oss att se berättelserna bakom och fångar skickligt elegans, sårbarhet och motståndskraft hos personerna han möter. En dokumentärfotograf som för oss närmare andra människor, väcker nyfikenhet och skapar insikt, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Per-Anders Pettersson är född i Borås men numera baserad i Kapstaden. Han har sedan många år fokuserat på att skildra afrikanska berättelser i olika långsiktiga projekt – bland annat African Catwalk, om den afrikanska modeindustrin, som visades på Arbetets museum 2017. När han nu återvänder till Norrköping är det med en utställning om subkulturen la sape. Projektet fotograferades 2012–2019 i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo.

– Sammantaget var det väldigt få fototillfällen under dessa sju år. Att fotografera och dokumentera sapeurerna var fantastiskt men det tog väldigt lång tid att få tillstånd och att få tillbringa lite tid med dem. Det är ett av mina kortare projekt eftersom det var så svårt att få access, säger Per-Anders Pettersson.

Ett sätt att leva och överleva och leva

Sapeurismens rötter kan spåras tillbaka till kolonialtiden och sträcker sig från 20- och 30-talets parismode via 60- och 70-talets internationellt framgångsrika musiker som Papa Wemba fram till idag. Subkulturen bygger på föreställningar om en exklusiv europeisk livsstil och sapeurerna kämpar hårt för att kunna klä sig i dyrbara ensembler från de mest anrika europeiska modehusen. Men majoriteten av sapeurerna bor i Kinshasas fattigaste stadsdelar. De flesta kommer troligtvis aldrig att besöka städer som Paris eller Bryssel, huvudstäderna i de länder som koloniserade de båda Kongo.

Sapeurs_fb event 1jpgFoto: Per-Anders Pettersson

Att vara sapeur är mer än en hobby eller ett sätt att skaffa pengar och respekt, det är ett prestigefyllt brödraskap med egna sociala och moraliska koder. Sapeurerna behandlas ofta som lokalkändisar och rivaliserande grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna såväl som i tv och radio.

– Det spännande var hur hängivna de är och hur de uppskattas av befolkningen i Kongo-Kinshasa. De är på tv och radio flera gånger i veckan och såklart kändisar. Jag såg ibland sapeurerna under mina andra reportageresor i Kinshasa. De kunde dyka upp som svampar ur jorden och stämningen blev fantastisk, säger Per-Anders Pettersson.

  Les Sapeurs visas 25 februari–30 april 2023 på Arbetets museum.

  Om fotografen: Per-Anders Pettersson

  Per-Anders Pettersson (f. 1967) är en svensk fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 35 år långa karriär har han bevakat ett brett spektrum av internationella nyhetshändelser och arbetat i över hundra länder. Hans bilder har visats i Sverige såväl som internationellt och han har vunnit en lång rad priser i bland annat World Press Photo, NPPA och Unicef Photo of the Year. År 2015 mottog han Arbetets museums Dokumentärfotopris.

  Relaterade Länkar

  Fler utställningar från Arbetets Museum

  Övrig Information

  Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider  Adress/Hitta hit: Laxholmen, 602 21 Norrköping
  Telefon: 011-18 98 00
  E-Post: info@arbetetsmuseum.se
  Till Hemsida
  Se hemsidan för öppettider
  Källa: Arbetets Museum