Arbetets Museum - Hemmakontoret

Av. Daniel Nilsson


När pandemin pågick i Sverige fick frilansfotografen Daniel Nilsson en idé – att skildra hur arbetslivet förändrades för många av oss när vi blev tvungna att skapa arbetsplatser i våra hem. Nu har hans uppmärksammade fotoprojekt Hemmakontor blivit utställning på Arbetets museum i Norrköping. 

I en dragig källare. I ett växthus. På ett pingisbord i en gillestuga. I en husbil. Under våren 2020 fick miljoner svenskar använda sin uppfinningsrikedom för att hitta en ostörd arbetsplats i det egna hemmet.

Plötsligt tvingades vi – via nya tekniska bekantskaper som Teams och Zoom – att bjuda in kollegor till våra stökiga tvättstugor, källare och förråd. I kök där disk växt på hög har vi haft löneförhandlingar. I hobbyrum där träningskläder hängt på tork har vi haft mysiga eftermiddagsfikor. I obäddade sovrum har vi haft styrelsemöten.

Allt detta har frilansfotografen Daniel Nilsson skildrat i sitt projekt Hemmakontor. Hösten 2021 kom bilderna ut i bokform, och de har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt. Nu visas de för första gången i en stor utställning.

– Projektet skildrar en tid som vi inte förutsåg skulle komma och som vi definitivt inte var beredda på. Genom de här bilderna kan vi se hur vi löste situationen och tog oss igenom den här tiden. Vi var väldigt kreativa, och jag tror med all säkerhet att utställningen har en stor igenkänningsfaktor för många, säger Daniel Nilsson.

Bilderna i Hemmakontor är ofta humoristiska, och kan ses som en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom. Men de skildrar också en av de mest dramatiska perioderna i modern tid, en förändring som kommer ta plats på en historisk tidslinje. Det är i ljuset av detta som Daniel Nilssons fotografier av hemmakontor bör betraktas. Som ett paradigmskifte, där kontor och arbetsplats inne i överbefolkade städer inte längre är självklara nödvändigheter – och där människan gör sitt bästa för att finna sin roll i en ny tid.– Pandemin förändrade mångas arbetsliv och vardagsliv. Men det är säkert bara början av en mycket större förändring, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Hemmakontor visas på Arbetets museum mellan 27 maj och 3 september 2023. TCO, som är en av museets huvudmän, har även bidragit som sponsor till utställningen och möjliggör att den visas i Norrköping.

– Synen på arbete och var det utförs har påverkats dramatiskt i samband med pandemin. Hur det framtida arbetslivet ska utformas är en viktig fråga för TCO. Distansarbetet innebär stora möjligheter för många till ett mer flexibelt arbetsliv. Vi ska ta vara på möjligheterna och vara medvetna om de utmaningar som finns, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på TCO.

Om bildjournalisten Daniel Nilsson

Daniel Nilsson (f. 1978) är bildjournalist bosatt i Malmö. Han arbetar främst för dagstidningar och magasin och hans bilder kännetecknas ofta av tydliga inslag av underfundig humor och vardagsrealism.

Nilsson är flerfaldigt prisbelönt i Sverige och internationellt för sina bilder och reportage. År 2022 mottog han det prestigefyllda Lars Tunbjörkpriset med motiveringen ”hans unika tidsdokument Hemmakontor är kronan på verket i en dokumentärfotografisk gärning som genomsyras av humor och skärpa”.

Hemmakontor utsågs till Årets Vardagslivsreportage 2021 i Årets bild och har fått stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Arbetets Museum

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettider



Adress/Hitta hit: Laxholmen, 602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00
E-Post: info@arbetetsmuseum.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider
Källa: Arbetets Museum