Alingsås Konsthall - Urval av utställningar

Foto: Pixabay


Lördagen den 23 september kl. 12 invigs Alingsås konsthalls nya utställning ” Mischmasch - 100% vardagsdramatik ”. I utställningen får vi följa med konstnärsduon Toxoplasma (Akay & Olabo) i deras vardag där konsten ger ett alternativt förhållningssätt till staden och det offentliga rummet med skulpturala objekt, text och aktioner.

Om utställningen: Mischmash — 100% vardagsdramatik

Toxoplasma får sin inspiration både genom naturen och i staden. Den uppstår i mellanrummen.

— Vi är intresserade av ytorna som blivit över, bortglömda, säger Olabo.

— Det kan handla om platser i skogen vid kommungränser eller en yta vid sidan om ett infrastrukturprojekt, säger Akay.

Toxoplasma har sammarbetat sedan 2013 och skapat ett välfungerande och disciplinerat system vilket löper över arbetsdagen. De jobbar alltid tillsammans. Dels för att bryta sig ur det mer egobaserade förhållningssättet med fokus på konstnären, men också för att det är roligare och ofta mer produktivt.

— Vi jobbar med det vi tycker är roligt, det vi går igång på, säger Akay.


— Ofta är det bara folk som rör sig i området som ser våra verk – rivningsarbetare, koppartjuvar, lastbilschaufförer – om de ens upptäcks av dem, säger Olabo.

Med sina installationer och målningar synliggör de bortglömda och väcker frågor om deltagande och om vad konsten kan vara. De kan uppföra ett verk på en fin vägg som blivit blottad när en byggnad rivits eller ta sig an en sedan länge övergiven flott där det växt upp en björk. De har förvandlat en bortglömd vänthall för bussar till en blomstrande oas och hängt repstegar som tillverkats av stadens bråte från hål i taget på tomma rivningshus.

Gemensamt för dem båda är humor, nyfikenhet och förmåga att ge bortglömda platser och till synes värdelöst skräp nya användningsområden.

Vad kommer vi att se!

Med öga för magin och potentialen i det perifera dras de vanliga till platser som industritomter, bortglömda hus, tomma kontorslokaler och övergivna vänthallar. På Alingsås konsthall är förutsättningen för utställningen begränsningen i rummet. Så vad kommer vi få se?

— Besökarna kommer att få glimtar av vår vardag och process genom en blandning av målningar, fotografier, installatörer, objekt och interaktiva konstverk, Akay.

— Vi har ganska ofta utställningar på detta sätt också, säger Olabo. Här kommer publiken få klara sig själv under utställningsperioden vilket har gjort att vi har lagt tonvikt vid självförklarande verk och interaktivitet.

Tider: 23 september – 13 januari 2024 

Övrig Information:

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Södra Ringgatan 3, 441 81 Alingsås
Telefon: 0322 61 65 96
E-post: konsthallen@alingsas.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Alingsås Konsthall frågar, skapar engagemang, uttrycker känslor och kan ge nya perspektiv på hur vi lever och tänker. Alingsås konsthall vill vara en arena i Alingsås för kreativa upplevelser och kritiskt tänkande. Alingsås museum och konsthall är en del av Alingsås kulturhus. 
Källa: Alingsås Konsthall