Alingsås Konsthall - Hannah Streefkerk - Symbiosis

Lördagen den 27 januari öppnar Alingsås konsthalls nya utställning Symbiosis av Hannah Streefkerk. Streefkerks konst handlar om relationen mellan naturen, människan och konsten och vad som uppstår ur denna växelverkan. Utställningen visas 27 januari 2024 - 4 maj 2024.

Om utställningen:  Symbiosis

Streefkerk observerade olika fenomen i naturen och översatte det hon såg till sitt eget konstnärliga språk. Hon hittade inspiration i hur mossa och lav bildas på bark och stenar eller svampars utväxter på träd. Streefkerk använde sig av traditionella, långsamma hantverkstekniker, som virkning, handsömnad och broderi, som en metod för att utforska naturen och dess skönhet och skörhet. Med nål och tråd lappade hon hål som uppstått i löv och virkade små skyddande jackor åt stenar


Konstverk av Hannah Streefkerk

Fotograf:Hannah Streefkerk

– Hannah reagerade på saker hon fann i naturen, ofta en detalj så liten att den hade gått någon annan förbi, som ett trasigt blad eller mossa och skapade utifrån det, säger Greger Ståhlgren, Hannahs tidigare partner.

Relaterade länkar

Läs mer

Streefkerk undersökte nyfiket naturen och tingen. Hon menade att vi skapat en världsordning där människan inte längre samlever med naturen; symbiosis har förbytts till avstånd. I Streefkerks verk finns därför en inbyggd önskan och uppmaning att stanna till och vara uppmärksam på det som finns runtom oss, att se det vi samexisterar med.

– Hannah Streefkerks konstnärskap är så otroligt omfattande men samtidigt konsekvent, säger Greta Vocar, utställningsproducent Alingsås konsthall. När vi inför den här utställningen har gått igenom hennes material, både i form av verk, dokumentationsbilder och skissböcker, så har man undrat över hur hon hunnit med allt.

– Jag hade förmånen att arbeta tillsammans med Hannah då hon 2022 gjorde en konstgestaltning, som också har titeln Symbiosis, till Lapplandsgatans servicebostad här i Alingsås, fortsätter Greta Vocar. Jag är väldigt glad över att vi har ett permanent verk av henne här i kommunen samt att nu få visa upp bredden av hennes konstnärskap i och med utställningen i konsthallen.

2022 omkom Hannah Streefkerk i en bilolycka. Utställningen har tillkommit i tätt samarbete med Greger Ståhlgren som levde och verkade tillsammans med Hannah Streefkerk.

Om Konstnären: Hannah Streefkerk

Hannah Streefkerk (1973-2022) föddes i nederländska Groningen och växte upp på Goeree-Overflakkee i de södra delarna av landet. 1992 påbörjade hon sina studier vid konstakademin i Maastricht och fortsatte efter två år på konstakademin i Groningen där hon tog sin masterexamen i interdisciplinär konst 1997. 

Efter examen ställde Streefkerk ut både nationellt och internationellt och vann flera gånger priser för sina verk. 2012 flyttade Streefkerk till Sverige och Alingsås.


Tider: 27 januari 2024 - 4 maj 2024Adress/Hitta hit: Södra Ringgatan 3, 441 81 Alingsås
Telefon: 0322 61 65 96
E-post: konsthallen@alingsas.se
Till Hemsida
Se hemsidan för öppettider


Alingsås Konsthall frågar, skapar engagemang, uttrycker känslor och kan ge nya perspektiv på hur vi lever och tänker. Alingsås konsthall vill vara en arena i Alingsås för kreativa upplevelser och kritiskt tänkande. Alingsås museum och konsthall är en del av Alingsås kulturhus. 
Källa: Alingsås Konsthall