Abecita Popkonst och Foto - Tillfälliga utställningar höst och vinter 2023/2024

Foto: Abecita Popkonst och Foto

Höstens 2023:s nya utställningar återspeglar Abecitas ständiga strävan efter att visa bredden och höjden inom fotografisk konst. Variation i utställningsperioden vad gäller tema och presentation är signifikant för museet och varje utställning visar den höjd i kvalitet och konstnärlighet som är avgörande för att ge en värdefull konstupplevelse. Hiphop, Boråsare, streetfoto och en surrealistisk kommentar till den globala selfieturismen

ERIC CUNG - Lost in (m)orbital thougts

Eric Cung presenterar prisbelönta verk i skärningspunkten mellan performancekonst och fotografi. Lost in (m)orbital thoughts är en surrealistisk kommentar till den globala selfie-turismen. Samtidigt är den ett utforskande av bedrägligt bildberättande och personlig integritet i den digitala tidsåldern. Vilken rätt får vi till egen identitet när ansiktet, som är det första och starkaste uttrycket för personlig identifiering, blir exploaterat? Fotografierna är tagna på spektakulära platser runt om i världen, där Eric ständigt är närvarande i motivet men har gjorts oidentifierbar genom ett fiktivt alter ego. Den mödosamma iscensättningen av varje bild kombineras med ett påtagligt inslag av slumpen – varje bild vittnar om den kamp konstnären utkämpat med platsens miljö och väderelement. Därmed är de präglade av de spontana val som den yttre situationen krävt. Erics bilder är filmiska till karaktären och har jämförts med den amerikanska fotografen Gregory Crewdson.

MAUD NYCANDER - Hiphopens barn

I slutet av 1980-talet spreds hiphopen i Sveriges förorter. Barnen som vuxit upp i miljonprogrammen hade blivit tonåringar och identifierade sig med den nya subkulturen från New York. I Stockholm var Fryshuset en av samlingsplatserna. Varje sommar från 1988 ordnades festival de tio sista dagarna innan höstterminen började. Fotograf Maud Nycander tog tusentals bilder av ungdomarna som hängde på Fryshuset, i stan och i sina stadsdelar. På hennes bilder fastnade den första generationen svenska rapstjärnor, de som gjorde rap till bred populärmusik – Ken, Petter, Dogge, Salla, Feven, Rodde, Chepe, Bechir – långt innan de blivit folkkära artister. “Framförallt minns jag glädjen, dansen, nyfikenheten och kaxigheten från en förortsgeneration som samlades runt hiphopkulturen”, säger Maud Nycander.

ROOM FOR STREET PRESENTERAR - AGNETA DELLEFORS

Agneta liknar gärna gatufotot vid ett skådespel i vardagen, många gånger små händelser som annars passerar obemärkt. Hon fascineras av att se skönheten i alldagliga situationer med vanliga människor. ”Jag som är bakom kameran är åskådare, men samtidigt regissör. Jag får använda fantasin och jag kan skapa min egen teater. Jag har möjlighet att påverka/styra bilden och då menar jag inte att arrangera. Tjusningen med gatufoto för mig är just det där ÄKTA ögonblicket. Ögonblicksbilden blir ju oftast bäst när den du fotograferar inte upptäcker dig eller just i det ögonblick du blir upptäckt.” Många gånger är det flyktiga möten, men ibland hinner Agneta stanna till och få ett mer fördjupat samtal med människorna, vilket hon tycker är berikande. Agneta ser det också som en viktig uppgift att skapa historia till eftervärlden, genom att föreviga miljöer, kläder och frisyer. ”Människor i framtiden kommer att vara lika intresserade av vår tid, som vi av det förflutna”.

BOSTÄDER I BORÅS/MATS ALFREDSSON - Boråsare

En stad kommer till liv genom människorna som bor i den. Samtidigt formas också invånarna i sin tur av stadens identitet. I utställningen ”Boråsare” fångar fotografen Mats Alfredsson berättelserna som inte alltid syns. De som finns där under ytan, uppriktigt och vardagligt, och som bara väntar på att få komma fram. Bilderna kompletteras av människornas tankar om livet. Korta nedslag som ger ännu en dimension till berättelsen, i texter skapade av skribenten Malin Hellstrand. Betraktaren bjuds in att reflektera över vad det innebär att vara en del av Borås. Vilka gemensamma värden och drömmar förenar oss? Vilken inverkan har staden och dess invånare på varandra? Genom att utforska dessa frågor kan grunden för en dialog och känsla av samhörighet skapas.

Tider ovan utställningar: 28 september 2023 - 21 januari 2024

ÅRETS BILD - 80:E UPPLAGAN

Årets Bild är Sveriges mest prestigefyllda pris för bildjournalister. Det instiftades och ägs av Pressfotografernas klubb sedan 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury. Årets Bild ska främja god bildjournalistik samt framhäva bildens roll för demokrati och yttrandefrihet. Vi lever i en värld där både stillbild och rörlig bild har en större närvaro än någonsin. Utställningen visar både vinnare och nominerade av priset.

Obs årets bild slutar 29 oktober 2023 och startade 11 maj 2023

Övrig Information

Kontrollera alltid med hemsidan för aktuella utställningstider och öppettiderAdress/Hitta hit: Herrljungagatan 15, 506 30 Borås
Telefon: +46 (0)768 350 100
E-Post: Info@abecitakonst.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan
Källa: Abecita Popkonst och Foto