Östergötlands Museum

Foto: Östergötlands Museum




Adress:  Raoul Wallenbergs plats
Telefon: 013-23 03 00
E- Post: info(at)ostergotlandsmuseum.se
Till Hemsida
Öppettider se hemsidan

Östergötlands museum har genomgått en historisk förvandling. Efter att ha välkomnat besökare i 80 år har museibyggnaden i Linköping fått en omfattande renovering. Samtidigt produceras nya utställningar inom konst och kulturhistoria. Ett stort antal nya utställningar öppnar, bas samt tidsbestämda.

Två nya utställningar

Kanske är Museet mest stolt över deras två helt nya basutställningar! I den nya kulturhistoriska utställningen ”Vägen hit” vill de integrera aktuell arkeologisk och historisk forskning, och här kommer förstås Bergsgraven att finnas som en central del. Framöver väntar de även svar från nya undersökningar av graven som gjorts av osteolog Anna Tornberg, bland annat för att kunna göra en ny åldersbedömning. 

Bergsgraven

Bergsgraven är en stenåldersgrav som hittades när Bergsrondellen i Linköping byggdes på 1950-talet. Här begravdes en man och en kvinna tillsammans med ett barn, en hund och en rik uppsättning av gravgåvor, bland dem en karaktäristisk båt- eller stridsyxa. Bergsgraven, som tillhör den så kallade båtyxekulturen/stridsyxekulturen, är speciell bland annat för att den innehöll ovanligt välbevarade ben och den ligger ovanligt långt norrut för att vara en stridsyxegrav, säger osteolog Anna Tornberg.

Från nutid och 11 000 år tillbaka

”Vägen hit” är en resa tillbaka i tiden, där besökaren börjar resan i nutiden och sedan vandrar tillbaka i tiden till när inlandsisens smälte. Utgångspunkten är Östergötland och det östgötska landskapet. I varje rum möts besökaren av en helt egen upplevelse som med hjälp av formgivning, föremål och bilder visar några av de pusselbitar som skapat det stora pussel som är vår nutid.

– Följ med oss genom utställningen, på den långa resa som tog oss hela ”Vägen hit”, säger Emma Friberg, projektledare för utställningen.

Samma formgivare för både kulturhistoria och konst

Utställningen ”Vägen hit” består av elva rum. Varje rum representerar en historisk epok och har en egen design som skapats för att spegla just den tiden. Att kliva in i utställningen blir därför som att kliva in i andra världar. Formen är skapad av konst- och designstudion Museea (https://museea.com/).

3cjpg”Verkligheter”, museets nya konstavdelning Annorlunda design

Museea har även formgivit konstutställningen ”Verkligheter”. En annorlunda design i varje rum och olika presentationsformer skapar intressanta rytmiska förändringar. Här guidas besökarna genom rum som väntar på dem med interaktiva upplevelser och spännande historier för alla smaker.

Olika teman

Konstutställningens enskilda rum utforskar frågan om hur människor avbildar sig själva, andra och sin omgivning i europeisk konst. Besökarna får se porträtt- och landskapscollage, en kronologi över självporträttet, fotografi i Östergötland, skandinaviska konstnärer och tematiska öar som t ex bilder av manlig makt och deras motpositioner.

Nya perspektiv

Tanken är att besökare som redan är bekanta med konst ska få nya och oväntade insikter, medan de som inte vet så mycket om konst ska inse att konst är mycket lättare att förstå och samtidigt mer komplex och spännande än de trodde.

– Med den nya konstutställningen på Östergötlands museum vill vi förtrolla och inspirera våra besökare, säger konstintendent Melanie Klein.

Samtal med konstnärer

I nya konstavdelningen ”Verkligheter” finns några av nyförvärven i vår konstsamling, "Bränningar och skepp vid bohuslänska kusten”, oljemålning av Marcus Larson, ”Paradiset” av fotografen Elisabeth Ohlson (f d Wallin). Nya är också ”Confront me back” I och II, två fotografiska verk av Maria Friberg. Under lördagen blir det dessutom ett intressant panelsamtal, där museets konstintendent Melanie Klein intervjuar Elisabeth Ohlson och Maria Friberg.

Relaterade Länkar

Fler utställningar från Östergötlands Museum


Källa: Östergötlands Museum