Örebro Slott - Utställning - Ikoner

Mick Jagger i logen i Kungliga Tennishallen 1966 © T H U R E S S O N ’ S P H O T O C O L L E C T I O N


Från början av 1960-talet och fram till mitten av 1970-talet fotograferade Larsåke ”Skuggan” Thuresson över 300 utländska och svenska musikartister och grupper. Efter att ha varit dold för allmänheten i många år, har bildskatten nu blivit utställningen ”Ikoner”. I höst kommer detta fantastiska stycke pophistoria till Örebro slott. Utställningen visas fram till och med den 3 mars  2024.

Om utställningen: Ikoner

Trots att många av bilderna publicerades, kom den allra största delen att ligga nedpackad i lådor på Larsåkes vind. Till slut mer eller mindre krävde hans döttrar att han skulle göra något med dem. Resultatet blev boken ”Ikoner” som gavs ut 2015. Boken innehåller 614 bilder på The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Frank Zappa, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Abba och Ted Gärdestad, för att bara nämna några.

– Jag har fotograferat nära 100 internationella och över 200 svenska artister och rock- och popgrupper, berättar Larsåke.

– Ibland kan jag ångra att jag inte tog fler bilder, men kanske var det just det som gjorde att jag fick de fotografier jag fick. Hemligheten är kanske att bara gå runt, ta det lite lugnt och föra en dialog med de man ska fotografera. Att bara ta några bilder då och då. Jag tror inte att det är bra att vara för stökig eller påträngande.

Vissa av motiven har kommit till som uppdrag, medan många rör sig i en privat sfär som knappast är möjlig för dagens fotografer att komma åt. Att få följa med Cher på shoppingrunda är förmodligen helt otänkbart för dagens fotografer. Att se Agnetha och Björn från Abba spexa framför kameran i det egna hemmet är också unikt.

Relaterade länkar

Läs mer↴

Unik är också bilden där den smått osannolika kombinationen managern och Hylands Hörna-basisten Simon Brehm, det som skulle bli The Band och en leende (!) Bob Dylan har klämt in sig i Lill-Babs Mercedes! Tyvärr hamnade chauffören Lasse Berghagen utanför bild.

2021 omvandlades boken till en utställning som producerades av Dunkers kulturhus i Helsingborg där den också visades under sommaren och hösten.

-Vår ambition är att utveckla utställningsverksamheten och etablera Örebro slott som en plats för högkvalitativa utställningar. Vi fick Ikoner presenterade för oss och behövde inte tveka länge. Utställningen passar oss som handen i handsken och vi ser förväntansfullt fram emot att få visa den i våra vackra slottssalar, säger Johanna Bjelkengren, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott som drivs av Örebrokompaniet.

Förutom nära 200 bilder från boken omfattar utställningen även tidstypiska affischer, vinyler och tidskrifter. Bilderna ackompanjeras av Larsåkes egna berättelser och vi får också möta honom i en specialgjord porträttfilm. En utställning som handlar om popmusikens guldålder måste naturligtvis innehålla ett scenprogram. Arbetet med detta pågår och kommer att presenteras närmare inpå invigningen.


Källa: Örebrokompaniet