Örebro Slott - Utställning - Aquanauts


Aquanauts – Expeditionen är en utställning som sticker ut. På ett sömlöst sätt kombinerar den en rad olika perspektiv, från konst, vetenskap och historia till källkritik och fantasi, samtidigt som den knyter an till den ständigt pågående debatten om människans sätt att leva och vara. Utställningen visas 15 juni 2024 – 3 november 2024.

Om utställningen: Aquanauts

Med den paletten som bas har konstnären Pompe Hedengren format en upplevelse som berör och väcker tankar – vem besökaren än är.

– Jag är oerhört glad över att få presentera Aquanauts i den fantastiska miljön som Örebro slott erbjuder. Ovanpå alla andra attribut blir det så otroligt vackert, säger Pompe Hedengren, som är både upphovsman och konstnärlig ledare.

Relaterade länkar

Läs mer

Runt om i slottets salar växer berättelsen fram. Den som börjar med att de båda forskarna Inga-Lisa Blomgren och Beata Gardelius under sommaren 1897 beger sig till Siljansringen i Dalarna för att undersöka området där en meteorit slog ner för flera hundra miljoner år sedan. Men expeditionen utvecklas till något helt annat än det förväntade.


Utställningen presenterar forskarnas gedigna material och låter besökaren ta del av fotografier, illustrationer, dagboksanteckningar, doftspår och fossiler. Alltihop ledtrådar som tar oss fram till den hittills oupptäckta arten Homo Aquatis.


Varelserna som kallas aquanauter gestaltas också i utställningen. Var och en ett konstverk i sig, skapade av snäckor, ostron, horn, vass och grenar. Lika välgjord och genomarbetad in i minsta detalj är den rumsliga scenografin. Med hjälp av den förflyttar Pompe Hedengren och hans team besökaren över hundra år tillbaka, till Siljansringen och till det parallella universum som forskarna upptäcker.


Utställningen är skapad av Pompe Hedengren, konstnär, Sara Mac Key, fotograf, och Erik Gullberg, scenograf.
Källa: Örebrokompaniet, Örebro